Втора награда от конкурс за добри практики на Института по публична администрация получи Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ – Велико Търново. От Областна дирекция на МВР уточняват, че търновската пожарна се включва за втора поредна година в състезанието. Идеята на конкурса е да се стимулира принципа за добро управление и да се дава възможност за учене, чрез споделяне на практически опит. Той се провежда в три категории – управление на хора, технологични решения и социална отговорност.

Тази година РД "ПБЗН“ участва в конкурса, в категорията "Социална отговорност“, водена от желанието да представи доброто взаимодействие на съжителите от различните направления – Държавен противопожарен контрол и превантивна дейност, Пожарогасителна дейност и сектор "Административен“, които обединяват усилията си с цел опазване живота и здравето на хората и надграждане на постигнатите до момента резултати в областта на превантивната дейност.

През 2019-а и 2021-а година РД "ПБЗН“ – Велико Търново представи своята инициатива – площадка "Пожарна безопасност“, изградена съвместно с кметство село Балван и Сдружение "Св. Иван Рилски“ и наградения модул – площадка "Поведение при наводнения“, изградена в Балван.

Площадката представлява терен за пресъздаване на наводнения в населено място. Целта на реализирания проект е децата да придобият реална представа за възможните поражения, които може да нанесе придошла река, преминаваща през селище. С помощта на практически действия и помощни материали, децата отклоняват водната стихия, за да сведат до минимум пораженията.