Премиерът Кирил Петков отговаря на въпроси на Илиана Беновска на пресконференция в Скопие след срещата му с министър-председателя на Северна Македония Димитър Ковачевски от 18-ти януари 2022 г., излъчена дирекно във facebook.com/iliana.benovska, в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz.

https://youtu.be/oAlayueiNNY

Илиана Беновска: Г-н премиер, Беновска, давате си сметка, че това е Вашето бойно кръщение и вътрешен, и във външнополитически план и сега Ви наблюдават и Вашите привърженици, и Вашите противници дали имате, питам -волевия личен ресурс, кадровия потенциал, идейната обосновка и най-накрая международната възможност да осъществите намеренията, които декларирахте с Ковачевски за отношенията България – Македония? Не на последно място отново ще Ви попитам имате ли страх от САЩ за санкции? И малко още да ни кажете за линията София-Скопие, пари и за инфраструктурата, която обещава министър Събев за 12 милиарда? Благодаря Ви!

Кирил Петков: Много благодаря! Първо да кажа, че няма риск от никакви санкции! Това бяха според мен фалшиви новини, фалшиви интерпретации. Това, което ние обсъдихме и оттук нататък е много важно да се каже – на Балканите ние винаги сме мислили исторически, че някоя "велика сила“ ни е проблем или от някоя "велика сила“ очакваме помощ. Е, стига толкова! Оттук нататък съдбата на нашите страни зависи от самите нас и от работата, която свършваме. И аз, и Димитър завихме, че никой не може да ни свърши работата, освен самите ние. А това, което се надявам да покажем, че когато се използва наистина конструктивен подход и доверието е основна база на комуникацията, резултатите ще бъдат по съвсем различен начин и сроковете, с които ще ги постигаме, ще бъдат по различен начин. Това, което днес имаме, не е функция на нещо друго. Аз четох вече някакви коментари, че някой бил работил с години за това и ние сега сме го взели. Не, истината е, че тези няколко дни, които направихме преди общите комуникации преди тази среща и факта, че ние подадохме ръка и те приеха преди това посещение, доведе до този резултат. Е, който има критика към нашия подход, нека покаже по-добър резултат от това!

За линията София – Скопие аз няма да отнема възможността на министър Събев да разкаже в детайли, когато имате възможност, в момента съм само аз, да разкаже в детайли какви са плановете. Но аз много се радвах, че докато ние обядвахме, двамата министри седяха един срещу друг и вече обсъждаха отделни отсечки на коридор номер 8, как да се финансират, какви са сроковете. Мисля, че не си доядоха яденето, но направиха вече първия прогрес. Така че това ще бъде подходът и занапред!