Администрацията на Байдън информира Израел, Гърция и Кипър през последните седмици, че САЩ вече не подкрепят предложения газопровод EastMed от Израел до Европа, пише израелското англоезично издание The Jerusalem Post.

Служители на Държавния департамент са предали новата позиция на израелското външно министерство, потвърди във вторник дипломатически източник в Тел Авив.

Обръщането на позицията спрямо тази на администрацията на Тръмп беше съобщено за първи път в Гърция по-рано този месец. Вашингтон информира Атина за притесненията си относно проекта в "нон-пейпър“, дипломатически термин за неофициална комуникация.

"Американската страна изрази пред гръцката страна резерви по отношение на обосновката на газопровода EastMed, (и) повдигна въпроси относно неговата икономическа жизнеспособност и екологични (проблеми)“, казаха източници от гръцкото правителство пред Reuters.

"Гръцката страна подчерта, че този проект е обявен за "специален проект“ от Европейския съюз и всяко решение за неговата жизнеспособност логично ще има икономическо въздействие“, каза служителят.

Газопроводът EastMed, предназначен да прехвърля природен газ от израелските води към Европа през Гърция и Кипър, беше обявен през 2016 г. и бяха подписани няколко споразумения между трите страни по темата. Трите държави си поставиха за цел да завършат проекта на стойност 6 милиарда евро до 2025 г., но не са осигурили финансиране за него.

Претенциите за газ в източното Средиземноморие се превърнаха в предмет на остър спор с Турция през последните години, като Анкара каза, че трябва да бъде част от проекта EastMed.

Бившият държавен секретар на САЩ Майк Помпео и бившият министър на енергетиката Дан Бруйлет изразиха подкрепата на САЩ за газопровода, когато все още бяха на власт.

Посолството на САЩ в Гърция заяви миналата седмица, че Вашингтон все още подкрепя механизма 3+1 за срещи между Израел, Гърция, Кипър и САЩ.

"Ние оставаме ангажирани с физическото свързване на енергията на East Med с Европа“, заявиха от посолството. "Ние пренасочваме фокуса си към електрически интерконектори, които могат да поддържат както газ, така и възобновяеми енергийни източници.

Сред предложенията, които САЩ все още подкрепят, е интерконекторът Евроазия, свързващ израелските, кипърските и европейските електрически мрежи, който "не само би свързал жизненоважни енергийни пазари, но също така би помогнал за подготовката на региона за преход към чиста енергия“.

Турският държавен медиен канал TRT излъчи документален филм срещу газопровода EastMed, озаглавен The Pipe Dream миналата седмица, който включва кадри как старши съветник на Държавния департамент по енергийна сигурност Еймъс Хохщайн обсъжда въпроса, преди да бъде назначен на настоящата си длъжност.

"Защо да изграждаме тръбопровод за изкопаеми горива между Източното Средиземноморие и Европа, когато цялата ни политика е да подкрепяме нови технологии... и нови инвестиции в екологосъобразността и чистотата?“ попита той. "До момента, в който този тръбопровод бъде построен, ние ще сме похарчили милиарди пари на данъкоплатците за нещо, което е остаряло – не само остаряло, но и против нашия колективен интерес между САЩ и Европа.

Хохщайн също така твърди, че проектът не е финансово осъществим. Той смята, че ще струва повече от 6 милиарда евро и посочи, че международните финансови институции се ангажират повече да не инвестират в изкопаеми горива.

Планът за газопровода беше "изцяло ръководен от политиката“, но "многомилиардните сделки трябва да се ръководят от търговската страна“, добави той.

"Тази идея се появи през 2016 г., но не е направено никакво движение, освен подписването на някои договори, меморандуми за разбирателство и големия шум на политиката..."

Превод и редакция: Юлиян Марков