Ще зададе ли опозиционният лидер Християн Мицкоски въпросите на българския премиер Кирил Петков, които той обяви вчера? Лидерът на опозицията каза, че ако журналистите не му зададат въпросите, които според него ще покажат ясно дали България е променила позицията си към Северна Македония и вече не оспорва нейната идентичност, език и история, той ще го направи, коментира скопският телевизионен канал “ТВ 24“

Според първия опозиционер, въпреки че реториката от София е омекнала, все още няма промени в същността.

"България може да покаже, че наистина мисли това, което казва, но и че е европейска държава, само ако изпълни поне едно решение на Съда по правата на човека в Страсбург относно регистрацията на македонските сдружения“, каза Мицкоски. Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ не вижда необходимост опозицията да има представители в исканите от Петков комисии, но казва, че трябва да бъде информиран. Твърди, че с това отношение не бяга от отговорност.

Мицкоски очаква да чуе не само детайли от днешните срещи, но и какво е отговорило правителството на искането "5+1“ на официална София. Мицкоски твърди, че предсрочните избори трябва да бъдат договорени възможно най-скоро и затова казва, че ВМРО ДПМНЕ е готова да се откаже от техническо правителство. Мицкоски казва, че ще отиде на среща с Ковачевски, дори ако изборите не са в дневния ред на премиера.

Превод и редакция: Юлиян Марков