Разширяване на план-приема за следващата учебна 2022/2023 година планира Професионалната държавно-търговска гимназия "Димитър Хадживасилев“ в Свищов. Директорката на образователната институция Лиляна Димитрова разкри в предаването "Добре дошли в Свищов“ на Радио "Фокус“, че се предвижда да бъде разкрита нова специалност – "Икономика и мениджмънт“, като учениците, които се обучават в нея ще са готови да работят като икономисти.

"В процес на подготовка сме на план-приема за предстоящата учебна година. За да отговорим на очакванията на учениците, предложихме нова професия, за която получихме положително становище от РУО – Велико Търново. Подготвено и подадено е мотивирано предложение, относно план-приема за предстоящата учебна година и този прием ще бъде официално утвърден със заповед на МОН през месец април. Пожелаваме си да бъде изпълнен и училището да бъде едно от предпочитаните в общината, подготвящо знаещи и можещи млади хора в областта на икономиката, информационните технологии и туризма“, допълни Димитрова.

Към днешна дата в Търговската гимназия учат 150 ученици, разпределени в осем паралелки. Материалната база на училището е в задоволително състояние, но ръководството е подготвило проект за основен ремонт.

"Училището е класирано и включено в приоритизирания списък на професионалните гимназии за реализирането на инфраструктурни проекти в тях, финансирани по ОП "Региони в растеж", с бенефициент Министерството на образованието и науката. За съжаление все още няма развитие по процедурата за това. Припомням, че сградата на Търговската гимназия е обявена за паметник на културата и това изисква спазването на определени регламенти при осъществяването на ремонтни дейности от лицензирани изпълнители, което до голяма степен възпрепятства осъществяването на планираните дейности. Искрено се надяваме на рестарт на процедурата, за да може да бъдат подобрени условията за обучение в нашето училище“, каза още директорката.

Луиза ТРАНЧЕВА