На фона на нарастващото напрежение между НАТО и Русия бойци на канадските специални части бяха изпратени в Украйна. Това съобщава Global News, позовавайки се на информирани източници.

Според събеседниците на канала става дума за малък контингент от канадския полк на специалните сили. Разгръщането му е част от усилията на НАТО за "сдържане на руската агресия“ в Украйна и за подпомагане на правителството на страната. Освен това звеното има за задача да разработи план за евакуация на дипломатите на Отава в случай на "пълномащабна инвазия“.

Нито правителството, нито канадската армия са потвърдили официално информацията, с която разполага Global News. Те само заявиха, че бойците от специалните части участват "в по-широката подкрепа“, която Отава предоставя на Киев.

Говорителят на командването на специалните операции Амбър Биано каза пред канала, че от 2020 г. канадците споделят "инструкторски и лидерски опит“ с военните на въоръжените сили на Украйна. Но източници на Global News казват, че бойците, изпратени в Украйна в началото на януари, не провеждат тренировки.

Дипломатическите преговори между САЩ, ЕС и Москва приключиха миналата седмица без ясен път за разрешение на ситуацията около Украйна. Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков каза, че преговорите "са стигнали до задънена улица“, припомня телевизионният канал.

Ден преди това канадският външен министър Мелани Джоли пристигна на едноседмично посещение в Киев, за да потвърди подкрепата на Отава. "Натрупването на руски войски и техника в и около Украйна застрашава сигурността в целия регион“, каза дипломатът.

"Тези агресивни действия трябва да бъдат овладени. Канада ще работи със своите международни партньори за поддържане на основания на правила международен ред и защита на човешките права и достойнството на украинците“, добави тя.

Отава последователно подкрепя Киев откакто Путин "анексира“ Крим. От януари 2014 г. Канада предостави около 700 милиона долара помощ на Украйна, включително под формата на несмъртоносно военно оборудване и 200 военнослужещи, ротирани на всеки шест месеца, за обучение на украински войски, според правителствени данни.

Превод и редакция: Иван Христов