Българските сабльорки Йоана Илиева, Олга Храмова и Емма Нейкова записаха уникално силно представяне и завършиха на шесто място отборно в турнира за Световната купа в Тбилиси. Фехтовачките ни показаха отлична игра сред жените от 25 държави от пет континента и вече затвърждават мястото си сред световния фехтовален елит. Тимът ни се състезава под ръководството на националния треньор Ивайло Воденов и записа впечатляващи победи над утвърдени фехтовални нации и едни от най-силните женски отбори в света.



В първия кръг от елиминациите, в срещата за място сред най-добрите 16 българките победиха силния отбор на Германия с 45:43. Тук най-хладнокръвно се представи 16-годишната Емма Нейкова, която намери играта си и записа две победи – една на 1 срещу изключително силната Юлика Функе и една на 0, срещу Леа Крюгер.

В двубоя за място в топ осем Йоана, Олга и Емма се наложиха над потенциалните фаворитки за призовите места от САЩ с 45:41. В тази среща се развихри Йоана Илиева. Тя излезе срещу 16-тата в световната ранглиста Елизабет Стоун при резултат 40:32 в полза на САЩ, но записа 13:1 туша в полза на България и затвори двубоя при 45:41.

Последва среща с жените на Южна Корея, в която сабльорките ни отстъпиха с 35:45 след равностойна игра. По-късно корейките спечелиха първото място в турнира и доказаха, че са един от най-силните отбори в света.

В двубоите за разпределение на местата от 5 до 8 българките победиха Полша с 45:42. Подобно на тима на България, отборът на полякините е съставен от млади състезателки, но те вече са утвърдени в световния елит при жените. Въпреки това фехтовачките ни играха уверено и смело, и спечелиха с 45:42. Във всички срещи в Тбилиси изключително впечатление направи Олга Храмова. Тя демонстрира равномерна и стабилна игра по време на целия турнир и така даде увереност на целия отбор.

В следващия си двубой – срещу Италия - българките отстъпиха с 23:45.

Българският отбор на сабя жени е съставен от млади състезателки – Йоана е на 19 години, а Емма – на 16 години. Още 7-8 отлични фехтовачки, които са в тийнейджърска възраст, се борят за място в тима ни и тепърва ще показват умения в международни състезания. Всички те играят все по-уверено и гледат към олимпийските игри през 2024 година.

В индивидуалната надпревара при жените в Тбилиси Йоана Илиева завърши на 30 място от 165 сабльорки. Възпитаничката на фехтовална академия "Васил Етрополски“ и европейска шампионка за девойки от 2020 г. излезе от групите с три победи и две загуби, а в елиминациите победи Лизка Деркум от Германия с 15:12 и Ли Ражин от Южна Корея с 15:9. В двубоя за място сред най-добрите 32 Йоана се наложи с 15:7 над Татяна Приходко от Казахстан. В срещата за влизане в топ 16 българката отстъпи на рускинята Светлана Шевелева с 11:15.

Много добро представяне записа в състезанието при мъжете Тодор Стойчев. Той завърши на 41 място от 188 участника, а с играта си даде заявка за още по-добри класирания. Тодор излезе от групите след отлична игра – с пет победи и една загуба. В елиминациите сабльорът ни се наложи над Карлос Флорез от Испания с 15:12. В двубоя за място сред най-добрите 64 Тодор победи италианеца Матео Нери с 15:13. В следващата си среща българинът отстъпи на Ксанад Гемеши от Италия с 11:15.