Компанията "Рио Тинто“ съобщи днес, че поради забавяне на получаването на одобрението за експлоатационното находище на литий е преразгледала динамиката на реализацията на проекта "Ядар", пише белградският вестник “Политика“..

Въз основа на текущите оценки и при условие, че са получени всички съответни одобрения и разрешения, първото търговско производство се очаква да започне най-рано през 2027 г., се казва в изявлението, като се припомня, че предишният планиран краен срок е бил 2026 г.

"Рио Тинто“ добавя, че компанията остава ангажирана с развитието на проекта "Ядар“ и признава, че при по-нататъшния напредък на проекта ще се вслушва и ще уважава мнението на всички заинтересовани страни, съобщава Tanjug.

"Рио Тинто“ отбелязва, че ще използва допълнителното време, за да продължи да се ангажира с общността и да изясни всички въпроси, свързани с потенциалното въздействие на проекта върху околната среда.

Според компанията получаването на одобрение за експлоатационното поле е необходимо условие за "Рио Тинто“ да представи официално проучвания за оценка на въздействието върху околната среда на правителството на Сърбия, което ще включва обществени консултации.

Проучванията за оценка на въздействието върху околната среда са от решаващо значение при оценката и дефинирането на мерки за смекчаване на потенциалните въздействия върху околната среда. Продължава подготовката на предпроектното проучване, а завършването се ревизира въз основа на преоценената динамика на изпълнението на проекта.

"Рио Тинто“ се ангажира да спазва най-високите екологични стандарти и да развива проекта "Ядар" по устойчив начин, в съответствие с най-добрите международни практики и всички приложими закони и разпоредби на Република Сърбия и Европейския съюз, се казва в съобщението.

Превод и редакция: Юлиян Марков