Само за една година сметките за електроенергия в община Аврен са се увеличили почти тройно. В социалните мрежи кметът на варненската община Емануил Манолов обяви, че високата цена на тока е причината да се прибегне и към режим на уличното осветление, предаде репортер на Радио “Фокус" – Варна .

Ето какво написа в личният си профил Емануил Манолов.



“Леки разсъждения за цените на тока и настъпващата “промяна" в месечните разходи на община Аврен за електроенергия:

1.Сметка м.ноември 2020 около 21000 лв.

2.Сметка м.ноември 2021 малко над 49 000 лв.



И "най-приятната“ част - излезе и сметката за м.декември 60079 лв.

Обмисляхме досега като крайна мярка спирането на уличното осветление но се надявахме ,че ще издържим, но след подобна брутална сметка вече го обявявам официално:

Ще спрем уличното осветление във времевия интервал от 22.00 до 06.00 часа като ще отнеме известно време да преминем от фотоклетки на часовници за регулиране часовете на осветеност.



Извинявам се на всички жители на община Аврен за причиненото неудобство но няма община която да може да издържи на подобни сметки при липсата на държавен - съответно общински бюджет гласуван за 2022г и липсата на адекватна помощ от страна на държавата", коментира Еманиул Манолов.



Това е поредната община във Варненско, която пристъпва към режим на нощното осветление.



Преди дни подобна мярка бе въведена в община Вълчи дол, а община Дългопол въведе режим на уличното осветление още на 5-ти януари.