Нямам обяснение, защо резолюцията на Младежкото обединение не бе публикувана на сайта на БСП, а форумът ни в Плевен не бе отразен от БСТв, каза Николай Бериевски – председател на Младежкото обединение в БСП, в интервю за предаването "Софийска трибуна“ – продукция на БСП-София, която се излъчва по Радио "Фокус“. Той поясни, че идеята за срещата е била да се обсъди бъдещето на БСП и това, каква БСП искат младите хора.

"Получи се много смислена дискусия. Първоначалната ни идея беше тя да бъде още по-голяма, но предвид това, че кметът на Плевен ден преди да се състои срещата пусна заповед, която всъщност ограничава провеждането на конгресно-конферентни мероприятия в залите общинска собственост, каквато беше и зала "Катя Попова“, се наложи да попроменим малко формата. Въпреки това, успяхме да съберем целия си Национален съвет, както и онлайн се включиха наши областни и общински председатели. Но прави впечатление, че интерес към срещата имаха и редица наши другари, които вече са извън младежка възраст. Искрено се надявам този път гласът ни да бъде чут, въпреки че през последната година-две бяхме свидетели, че това не е съвсем така. Даже бих искал, ако мога да си позволя да добавя, че всъщност в деня на самата среща член на Изпълнителното бюро на партията обяви още преди нейното начало много интересен анонс, а именно, че Корнелия Нинова дава шанс на младите хора в партията. Това, разбира се, предизвика доста смесени чувства у нас и беше бурно посрещнато в самата зала. Защото в крайна сметка няма как да правиш такива заключения, още повече на партийния уеб сайт да излизат такъв тип новини преди самото мероприятие да се е състояло. Другарката Корнелия Нинова наистина, ако действително е така, че дава шанс на младите и ни подкрепя, можеше да присъства на мероприятието, за да чуе и нашата гледна точка и да чуе всъщност смислената дискусия, която ние проведохме, защото се чуха и много различни мнения. И пак казвам, тук става въпрос за представителна извадка, защото на срещата присъстваха хора от над половината общини в страната, още повече и тези, които се бяха включили онлайн. И наистина интересът към срещата беше огромен. И аз се надявам точно такъв тип срещи ние да провеждаме във всички органи на партията, за да може наистина да се чува мнението на по-голям кръг от хора и да видят нашите другари от ръководството на партията, че ние не сме деструктивни, ние можем да бъдем и конструктивни, стига разбира се да бъдем и чути. А това за мен на този етап не се случва", каза Николай Бериевски.

Той съобщи, че приетата на срещата резолюция ще бъде представена на заседанието на 50-ия Конгрес на партията.

"Сам по себе си документът очертава редица проблеми в партията, като например исторически ниските резултати на БСП от трите парламентарни избора през 2021 г., рисковете от превръщането на интересите на левите хора, на работещите, на младите, на интелигенцията на България като периферни в политическия дневен ред, погрешните решения на ръководството на партията през изминалата година, както и продължителните вътрешнопартийни конфликти. Ние се обявяваме категорично за откриване на процедура по пряк избор и сериозна част от присъстващите в залата заявиха в своите изказвания, че подкрепят кандидатурата на другаря Крум Зарков, в това число и аз", допълни Бериевски.

Председателят на Младежкото обединение в БСП

очаква Конгресът да се състои и да констатира оставката на Корнелия Нинова.

"Очаквам да се стартира и процедура по пряк избор на председател с ясни срокове. Също така смятам, че е редно да бъде избран и председателстващ партията за срок до провеждането на избора, като според мен това трябва да бъде някой млад човек с прогресивни идеи, най-малкото защото се нуждаем от идейно обновление. И всъщност човек, който няма амбиции за постоянен председател, защото това би дискредитирало и самия избор", каза още Николай Бериевски.

Той съобщи, че на срещата в Плевен младите социалисти са предложили конкретни стъпки за повишаване на стипендиите на ученици, студенти, докторанти, адекватно и гарантирано от държавата студентско кредитиране, подобряване на материалния статус и условията на живот на студентите, приемане на Закон за доброволчеството, универсален културен чек за всички млади хора, Стратегия за трудова интеграция на младежта, мерки за стимулиране на многодетни семейства – второ и трето дете, както разбира се и създаване на възможности за системно привличане на млади хора в процеса на формиране на политически решения в институциите на държавата.

На срещата в Плевен е било обсъдено и уволнението на журналисти от партийния орган в. "Дума".

"Даже влезна и като текст към нашата резолюция и ще бъде прочетена и тази част от текста съответно на Конгреса. Гоненето на журналисти и забраната за изразяването на свободно професионално мнение, страхът от критика и пряката намеса в редакционната политика на един вестник като че ли руши основите, върху които БСП гради своя образ, своята структура и своята политика. Ние естествено не приемаме тези уволнения добре и смятаме, че са абсолютно неправилни. Аз, честно казано, не разбирам това деление на управляващи и опозиция. Не смятам, че е редно да има такова. Младежкото обединение има своята независимост като структура и винаги сме взимали своите решения по изключително демократичен начин. Това, което искаме, е всъщност БСП отново да влезе в битката за първото място на политическата сцена и да не се чудим на следващите избори дали ще пробием 4-процентната бариера", каза в заключение председателят на Младежкото обединение в БСП Николай Бериевски.