РСМ не подходи почтено спрямо договора за добросъседство и сътрудничество, изчакваше се до последно, за да се извият ръцете на България. Това каза доц. Стойчо Стойчев за предаването "Това е България“ на Радио "Фокус“. По думите му става въпрос за външно-политически натиск по отношение на Македония и управляващите трябва да оправдаят доверието на хората, като се противопоставят на този натиск, защото ако не го направят това ще отвори вратите и за други искания.

"Отиването на крака в Скопие е безсмислено, Кирил Петков е поел ангажимент към някого, за да инициира такава среща, нищо не налага тази активност от българска страна“, каза още доц. Стойчев.

"За мен това означава, че има нещо, което не се казва на българските граждани, в крайна сметка ще се случи това, което се случи на Гърция - Ципрас подписа Преспенския договор, Кирил Петков ще отиде някъде в Македония, ще подпише някакъв договор и нещата ще бъдат приключени тихо-мълком", изрази съмненията си доц. Стойчев.

Ако това се случи, би било предателство спрямо поколенията българи, които са си дали живота за тази кауза, паметта ще бъде пропиляна, допълни още доц. Стойчо Стойчев

Цоня Събчева