Откакто в началото на януари избухнаха най-тежките вълнения в Казахстан след независимостта, първият президент на републиката Нурсултан Назарбаев мълчи. 225 души загинаха, но лидерът на нацията, който дълги години я олицетворяваше, просто изчезна, пише руският вестник “Московский Комсомолец“, като се позовава на западни медии.

Някои източници на британското издание на The Guardian съобщиха, че той се крие някъде на брега на Женевското езеро. Други твърдят, че е отлетял за Дубай, трети, че вероятно е мъртъв.

Но най-вероятно той все още е в Казахстан.

"Според последната ми информация, Назарбаев е в яростни разговори с Касим-Жомарт Токаев за преразпределението на активи, бизнес и банкови сметки“, каза пред изданието добре запознат с нещата в Казахстан представител на западното правителство в Казахстан.

Токаев, някога верен на Назарбаев, сега възнамерява да лиши от власт бившия си благодетел и членовете на семейството му.

"Борбата за власт продължава. Няма гаранция, че всичко ще приключи мирно“, каза западният служител.

Бившият министър и съветник на Назарбаев Ермухамет Ертисбаев каза, че бившият му шеф все още е в Казахстан.

"Преговорите продължават, но е ясно, че ерата на Назарбаев е приключила“, каза Ертисбаев. Той хвърли вината за неотдавнашното насилие върху "реакционните и консервативни сили от клана Назарбаев".

Токаев все още не е критикувал публично бившия лидер на републиката, но има реални признаци, че култът към личността е приключил. По-специално, статуята на Назарбаев не беше възстановена на пиедестала, уличните табели с неговото име изчезнаха от улиците на Алмати.

Местният елит бърза да декларира своята обвързаност с Токаев. Те се надяват чистките в правителството да приключат с членовете на семейството на Назарбаев и най-близкото му обкръжение.

"Токаев е здравомислещ човек и знае колко важен е имиджът на страната. Той ще действа плавно и внимателно. Той няма да стреля с картечница, ще стреля точно по нежелани хора със снайпер “, каза източникът на изданието.

Хората в Казахстан се чудят дали Назарбаев някога ще се появи публично, дали Токаев ще се откаже напълно от предшественика си, дали ще възроди култа към личността или просто ще замълчи.

Превод и редакция: Юлиян Марков