В случай на мащабна руска агресия срещу Украйна могат да бъдат въведени мерки срещу газопровода "Северен поток-2". Съответното изявление направи германският външен министър Аналена Бербок по време на съвместен брифинг с външния министър на Украйна Дмитрий Кулеба в Киев, цитира думите й украинското издание “Главред“.

Бербок припомни, че процесът по сертифициране на газопровода засега е спрян.

"Ние, отчитайки този проект, имаме геополитически нюанси. Подкрепяме позицията на Вашингтон, че ако ескалацията от Руската федерация продължи, ще предприемем съответните мерки", подчерта германският външен министър.

Министърът отбеляза, че подкрепя териториалната цялост на Украйна и въпросът за суверенитета на независима държава за нея "не е въпрос за обсъждане“.

"Всяка нова агресия ще има висока цена. Ние сме готови да водим сериозен диалог с Русия, защото дипломацията е единственият подходящ начин за разтоварване на напрегнатата ситуация", каза Бербок.

В същото време тя добави, че Германия няма да говори за Украйна без Украйна и ще координира тясно всички свои стъпки с НАТО и украинската държава.

По-рано беше съобщено, че Сенатът на САЩ не подкрепи законопроекта на републиканеца Тед Круз за санкции срещу "Северен поток-2". Не беше възможно да се съберат необходимите 60 гласа за неговото одобрение по време на заседанието на Сената.

Изданието припомня, че по-рано Федералната мрежова агенция на Германия спря процеса на сертифициране на оператора на руския газопровод "Северен поток-2“. Процедурата беше поставена на пауза поради несъответствие на структурата на собствеността на проекта с германското законодателство.

Превод и редакция: Юлиян Марков