Дискусия по актуални проблеми на област Добрич събра на работна среща в Добрич депутати от избирателния район и кметове на 6 добруджански общини, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Варна. Срещата е инициирана от Йордан Йорданов, кмет на областния център. Според Йорданов подобни срещи могат да бъдат ползотворни под формата на общ диалог и търсене на трайни решения в полза на жителите на цялата добруджанска област. От депутатите не присъстваха единствено д-р Хасан Адемов по извинителни причини, кметовете на Балчик и на Община Добричка.

Основните акценти в разговорите по време на срещата, която беше затворена за медии, са били наболели проблеми в сферата на инфраструктурата - пътна и ВиК основно, и функционирането на отделните социални звена в условията на покачващи се постоянно цени на горивата. Това съобщи пред журналисти в края на дискусионния форум кметът на Добрич Йордан Йорданов. Като един от важните въпроси за решаване се очертава както и преди състоянието на пътя Добрич - Варна, който в сегашния си вид - двулентов път, е изключително натоварен, което е предпоставка за почти ежедневен пътен травматизъм, нерядко с човешки жертви.

Намалена е и възможността за бързо и безопасно придвижване. Идеята е според сегашните тенденции този път да бъде трансформиран в 4-лентова скоростна отсечка. Актуалната статистика сочи, че за едно денонощие по този път преминават в двете посоки над 8 хиляди автомобила. Друго пътно направление, което също е от изключителна важност и трябва да бъде променено в същия формат, е пътят Добрич - Силистра.

По отношение на многобройните ВиК проблеми в областта, които са ежедневие, депутатът от ГЕРБ-СДС Деница Сачева посочи, че предстои да бъдат събрани всички вече готови проекти за обновяване на ВиК инфраструктура в общините на област Добрич и да се лобира за осигуряване на финансиране и тяхното реализиране. Тя коментира също и друг важен момент - предстои приемането на държавния бюджет, след което ще има повече яснота за разпределението на средства за подпомагане на социалния сектор и за създаване на нови социални услуги.

Темата за финансовата децентрализация коментира кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров: "С годините какво виждаме - държавата прехвърля все повече отговорности на общините и една част от тях са наистина необезпечени финансово. А кои са най-близо до хората, разбира се местната власт. Точно в тази посока трябва да вървим, кметове и депутати заедно, за да има средства и да решаваме проблемите, а не да се налага всеки месец да се ходи до всяко министерство по два пъти или да търсим различните лобита. Когато има при нас пари, с помощта на държавата, много по-лесно и много повече проблеми могат да бъдат решавани“.

Валентин Димитров също подчерта огромната необходимост от вземане на мерки за подобряване на ВиК сектора в областта, защото положението с амортизираните водопроводи в отделните общини и покачването на цените на тока още повече влошава ситуацията. Като добър пример по отношение на направени вече подобрения във ВиК инфраструктурата бяха посочени две общини. Едната е Шабла, където през последните години са инвестирани над 10 млн. лв. в изграждането на довеждаща ВиК инфраструктура.

Другата община за пример е Добрич, която също усилено работи за подобряване на този сектор. Цялостното преасфалтиране на ул. "Ген Колев“ например, е предшествано от подмяна на водопровода с общински средства, за да бъде качествен на следващ етап и ремонтът на самата пътната отсечка. Община Добрич работи и по мащабен ВиК проект в кв. "Рилци“. Този проект включва 6 етапа, като сега се осъществява първият. Регламентираният внос и регламентираната продажба на пиротехника е също важен въпрос, който очаква решение, смята кметът на Добрич Йордан Йорданов. Той заяви, че екипът му се надява още тази година да има готов нов проект за ремонт на централната пешеходна зона.

Жулиета НИКОЛОВА