Награда за проект, който учи децата как да си запазят зрението по време на онлайн обучението, получиха ученици от Професионалната гимназия по туризъм "Д-р Васил Берон“ в старата столица. От училището уточняват, че приза е от националния конкурс "Посланици на здравето“. Разработката на младите хора от Търново е озаглавена "Храна за нашите очи" и е класирана на първо място от Министерството на младежта и спорта. Проектът цели да насочи вниманието на учителите, учениците и техните родители към съхранението на доброто зрение в условията на обучение в електронна среда с помощта на продукти за хранене, както и изучаване на храните и техните компоненти, влияещи върху здравето на очите и качеството на зрението.

"В рамките на проектните дейности учениците проучиха свойствата на храната, нейните компоненти и въздействието ѝ върху зрителните способности. Те установиха знанията на децата и младежите за храните, полезни за зрението, и формирането на отговорно отношение към собственото здраве чрез създаване на навици за здравословен начин на живот“, обясняват от Гимназията по туризъм.

Националният ученически конкурс "Посланици на здравето" цели да събуди интереса на учениците и да засили осведомеността им за мерките за намаляване и ограничаване на преждевременната смъртност, заболеваемост и последствията за здравето от основните хронични незаразни болести, свързани с рисковите фактори – нездравословно хранене, ниска физическа активност, злоупотреба с алкохол и тютюнопушене. Партньори в рамките на конкурса са: Министерството на образованието и науката, Министерство на околната среда и водите, Министерството на младежта и спорта, Министерството на културата, Световната здравна организация и Български младежки Червен кръст. Ученическата надпревара се провежда в три възрастови категории: 1-4 клас; 5-7 клас; 8-12 клас и протича на две фази.

Всички членове на екоклуб "Силивряк“ от ПГТ "Д-р Васил Берон“ са от 12 "а“ клас, специалност "Организация на туризма и свободното време“, а техен ментор е Албена Иванова, учител по биология и здравно образование.