Две са предложенията за увеличаване на междусрочната ваканция, внесени в Министерството на образованието и науката от Съюза на работодателите в системата на народната просвета, информира БНР.

Директорът на 119-то училище Диян Стаматов предлага ваканцията да е между 28-ми януари и 2 февруари, а директорът на 51-во училище Асен Александров - от 31-ви януари до 4-ти февруари. В календара за тази учебна година е записано, че учениците ще имат един неучебен ден - на първи февруари. Удължаването би дало възможност за прекъсване на поредната Covid-вълна, мотивират се вносителите:

"Ситуацията е много необичайна. Ние сме в пика на петата вълна с най-много заболели. За пръв път и учениците боледуват доста сериозно. Ето, например в 51-во училище 13 паралелки от 43 в момента са карантинирани. Подобна е ситуацията в много други училища. Има болни учители, а освен това се натрупа и някаква солидна умора, психическо напрежение сред ученици и учители и в този смисъл една отчетлива междусрочна ваканция би била добре за прекъсване вълната на пандемията нагоре" - обясни директорът на столичното 51-во училище Асен Александров.

По думите му удължаването на ваканцията няма да се отрази на учебния процес, тъй като заради епидемичната обстановка не се провеждат екскурзии и други изяви, които също са залегнали в програмата за тази година. Очаква се решението да бъде взето на Отраслов съвет идната седмица.