Българските медии оповестиха някои сведения за неделната земетръсна активност в Северно Егейско море, във водите на южната ни съседка Гърция. Тук ще бъдат предоставени някои допълващи сведения.

Максималното земетресение е в неделния ранен следобед в 13:48 време в огнището – магнитуд 5.3, източник на около 140 км югоизточно от Солун, и дълбочина в горната част на земната кора според определенията на Евро-Средиземноморския сеизмологичен център. Това съобщи Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция "Сеизмология" в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН). Решението се основава на регистрации в 58 сеизмични станции, сред които са и шест станции от територията на България (Мосомище, Рожен, Кърджали, Крупник, Пловдив и Ямбол).



Земетресението е усетено до разстояния от около 400 км – в цяла Гърция; в селища по малоазийското крайбрежие на Турция и около Мраморно море; на север и североизток в Югозападна (Благоевград, Кюстендил, Перник) и Южна България (области Пазарджик, Пловдив, Смолян, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Хасково, Кърджали), София - над 300 км от епицентъра – и в области Враца, Ловеч и Плевен; на северозапад в Република Северна Македония, Сърбия, в Албания (Тирана) и единични селища в Южна Италия. Сикия е село, най-голямото и най-старо населено място на Ситония-Халкидики, Гърция.

То е най-близкото селище - на около 30 км западно от епицентъра, от което се намират сведения в сайта на Европейския център. Описанията на очевидци дават основание интензивността на сътресението там да се счита между V и VI степен по 12-степенната скáла.

Възможни са известни неголеми повреди в сградите на Света гора (Атос).

Следват множество вторични трусове с по-нисък магнитуд. Атинската национална обсерватория съобщава за 22 вторични труса с магнитуд 2 и повече. Четиринадесет от тях са с магнитуд 2.5 и повече, както се уверяваме от каталога на Евро-Средиземноморския център. Според оценките на двата центъра – Европейски и Национален – седем от афтершоковете са с магнитуд 3 и по-висок. За някои от тях има сведение, че са слабо усетени.

Най-скорошно мощно земетресение в северно Егейско море се случи на 24 май 2014 година на 95-100 км източно от новата земетръсна серия. То бе породено от хоризонтални раздвижвания по продължението на Северо-Анадолската разломна система, както и новата серия. Излъчената енергия с равностоен магнитуд 6.9 причини наранявания на 324 души и щети, възлизащи на 450 милиона щатски долара.