Цените на енергоресурсите няма да се върнат до нивата си от преди пандемията. Това прогнозират енергийните експерти. Съвсем скоро предстои да излязат януарските сметки за ток и газ, съобщава NOVA TB. На този фон домакинствата на синьо гориво и бизнесът очакват и компенсациите, които държавата обеща.

От миналата година до сега средната цена на тока за индустрията е нараснала с четири пъти, сочат данните.

Промяната за индустрията дойде през есента на 2020-та. Тогава близо 600 хиляди малки, средни и големи фирми, училища, детски градини и хлебни производители като Валери – започнаха да купуват тока си по цените на борсата. Промяната е стъпка към крайната цел: така наречената либерализация на енергийния пазар. Ангажимент, който България трябва да изпълни, като страна-членка на Европейския съюз.

"Когато трябваше да излезем на енергийната борса на пазара тогава, страшно много ни се обясняваше колко по-хубаво ще стане и колко по-актуални ще бъдат цените. Колко по-ниски ще бъдат. Е няма такъв момент. Излязохме на един пазар, който в момента ни е основният проблем", уточнява хлебопроизводителят Валери Кръстев.