Нови мерки на регионално ниво за туристическия бранш, предлага министъра на туризма Христо Проданов. Той беше гост в предаването на БНТ "Говори сега".

"Аз не мога да упрекна хората, че стачкуват. Много е важно каква е гледната точка. Хиляди хора там изкарват прехраната си, за тях е важно и не може постоянно те да бъдат отваряни и затваряни", коментира Христо Проданов.

Затварянето на заведенията в Смолян няма да доведе до очакваните мерки, обяви министърът.

По думите му, вирусът не става по-активен след 10 часа вечерта.

"Когато имаме регионални забрани, не важат мерките за подпомагане на ниво държава. Затова ще помислим някакъв тип регионално подпомагане", каза още Проданов.

Министерството ще продължи с компенсациите за бранша и през тази година, увери министърът.

"Полагаме всички усилия, това което зависи от нас, да се случи по най-бързия начин", каза той.

Около 2300 са получили първия транш на компенсации от 30 млн. лева. Предвидени са още 36 млн. лева, за които ще може да се кандидатства.

Договорена е и кредитна линия от ББР, която да е в помощ на фирмите от бранша. Средствата заделени по тази линия е 60 млн. лева. За хотелиерите гратисния период за плащане ще бъде 18 месеца, увери министърът.

Два са основните проблеми пред бранша в момента - липсата на кадри и високата цена на електроенергията, показват данните на туристическото министерство.

"Почти със сигурност ще се наложи внос на кадри, нямаме да имаме друг избор още това лято. Някои хотели се опасяват, че могат да не отворят следващия сезон именно заради липсата на кадри, а не заради ковид", обясни Проданов.

Той обяви още, че министерството обмисля и мерки за насърчаване да се подготвят повече кадри за туризма у нас.

Министерството на туризма води разговори с известни български личности, които да са рекламни лица пред света на страната ни.