Бившият президент Доналд Тръмп стартира първия си митинг за междинните избори в Аризона - щат, който трябва да се наблюдава през 2022 г. - все още фокусиран върху президентската надпревара, която той загуби, и политиците, които подкрепиха или осуетиха усилията му за отмяна на изборните резултати, пише американският вестник Politico.

Събитието в събота вечер беше организирано като опровержение на яростните атаки на президента Джо Байдън за ролята на бившия президент в атаката срещу Капитолия на 6 януари. Републиканците отложиха своя отговор, когато Тръмп отмени планираното си обръщение на 6 януари в Мар-а-Лаго, но бившият президент даде остър отговор на демократите в силно червения (републикански) окръг Пинал.

Тръмп, говорейки на подиум, украсен с "Спасете Америка“, започна речта си с твърдение за "доказателство“, че изборите през 2020 г. са "фалшифицирани“. Същевременно той обеща, че републиканците ще поемат Камарата на представителите и Сената през 2022 г., а губернаторите ще се състезават в цялата страна.

"Фалшивите новини и налудничавите медии… те отказаха да говорят за това“, каза Тръмп за своите предизборни твърдения. "Казват "е, това е необосновано и голямата лъжа.“ Голямата лъжа. Голямата лъжа е много глупости. Ето какво е."

"Ако избори се проведат днес, щяхме да ги поразим толкова силно по всякакъв начин, точно както го направихме на 3 ноември. Ние ги победихме. Ако имахме честна преса, изборите щяха да бъдат много по-различни“, каза Тръмп, коментирайки изборите, които загуби с над 7 милиона гласа.

Дестинацията на първия митинг на Тръмп във Флорънс, Аризона, не беше случайна. Щатът е "кота нула“ в усилията на движението "Спрете кражбата“ да намери доказателства, че изборите през 2020 г. са откраднати от демократите.

Митингът на Тръмп беше познато представяне, тъй като бившият президент атакуваше всичко - от кризата на южната граница до медиите. Той отскочи от инфлацията до проблеми с веригата за доставки до високи нива на престъпност и отдели няколко минути, за да критикува поведението на Байдън с противници като Владимир Путин и Ким Чен-ун. След това той атакува оттеглянето на администрацията на Байдън от Афганистан и бившия губернатор на Ню Йорк Андрю Куомо.

Тръмп прекара най-малко 10 минути в криволичещата си реч, посветена на Covid-19 и задължителната ваксинация. В един момент той каза, че Байдън е направил главния медицински съветник и честа консервативна мишена Антъни Фаучи в "крал“, на което тълпата отговори със скандиране "Заключете го“.

"Принуждаване на невинни деца да растат с маски... затваряне на хората в домовете им... те просто действат грубо из цялата страна“, каза Тръмп. "Казвам: Стига толкова и няма да търпим повече.“

***

Анкара. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, който направи 14 официални посещения миналата година въпреки пандемичните условия, ще започне първото си пътуване в чужбина през 2022 г. в неделя, отивайки на официално посещение в Албания, където ще се срещне с албанския премиер Еди Рама, пише турското англоезично издание Daily Sabah.

Съобщава се, че президентът ще произнесе реч в албанския парламент и също така се очаква да открие джамията Ехем бей, която беше възстановена от Турската агенция за сътрудничество и координация (ТИКА).

Ердоган ще открие и жилищните комплекси, построени от Турция в провинция Лач, която претърпя големи опустошения след земетресението с магнитуд 6,3 в края на 2019 г., при което загинаха 51 души, повече от 900 бяха ранени и близо 17 000 души се наложи да напуснат домовете си.

Церемонията по първата копка се проведе през декември 2020 г. за изграждането на 522 жилища от Администрацията за жилищно развитие на Турция (TOKI) в албанския град Лач. Те ще бъдат предоставени на хора, загубили домовете си при двете земетресения през септември и ноември 2019 г.