Със закъснение от половин час днес в 12.30 ч. (13:30 ч. българско време) започна дебата за избор на ново правителство, предложено от лидера на СДСМ Димитър Ковачевски, който се очаква да стане премиер, пише скопското електронно издание “МКД“.

Депутатът Благица Ласовска от ВМРО-ДПМНЕ на сесията заяви, че номинираният за министър-председател Димитър Ковачевски не е участвал в изборите, не е поискал доверие и няма глас от нито един гражданин и поради това, както каза, му липсва легитимност и управляващата коалиция е победена на местните избори.

Но Ласковска добави, че основният проблем на новото правителство, ако бъде избрано, е, че то ще бъде продължение на "хибридния режим“, който под ръководството на Зоран Заев, както тя подчерта, напълно унижи Македония пред международната общност, особено с начина на договаряне с България.

Тя добави, че кандидатът за министър-председател Ковачевски говори повече за легитимност, отколкото за икономически проблеми, като същевременно дава нереалистични обещания за решаването им.

"Как да забравим, че имаме инфлация, гражданите буквално нямат пари за хляб, цените на продуктите скачат до небето, парите нямат стойност и не може да се говори за икономическо възраждане в тази ситуация“, каза още Ласовска.

Мария Георгиевска от СДСМ й отговори, като подчерта, че опозицията преувеличава, поставяйки въпроса за легитимността.

"Не знам защо трябва да обвързвате легитимността с местните избори. "Това правителство е продължение на правителството, което получи легитимност на парламентарните избори през 2020 г., когато не бяха избрани представители на местните власти“, каза тя.

Започналият в събота парламентарен дебат за избор на ново правителство според правилника продължава най-много два дни, а изборът на правителството трябва да се гласува тази вечер най-късно до полунощ. Правителството е избрано, ако за него гласуват мнозинството от общия брой народни представители в Асамблеята, т.е. необходими са 61 гласа.

Превод и редакция: Юлиян Марков