Австрийското правителство реши, че задължителната ваксинация срещу коронавирус, която започва през февруари, ще обхване жителите на страната на възраст 18 и повече години. Това съобщи в неделя австрийският канцлер Карл Нехамер, представяйки съответния законопроект, цитиран от TACC.

"Задължителната ваксинация започва в началото на февруари“, каза той на пресконференция във Виена. Канцлерът добави, че кампанията ще важи за лица "само на и над 18 години“.

По-рано правителството обяви, че ваксинацията срещу Covid-19 ще бъде задължителна за всички жители на републиката над 14-годишна възраст.

Законът за задължителната ваксинация трябва да влезе в сила в началото на февруари тази година след подкрепата в парламента с обикновено мнозинство от депутатите само на две управляващи партии. Гласуването на законопроекта е насрочено за 20 януари.

Задължителната ваксинация няма да обхване бременни жени, които са преболедували в рамките на шест месеца след заболяването, и лица, за които ваксинацията е противопоказана по здравословни причини с медицинско потвърждение за медицинското освобождаване.

От февруари населението на Австрия ще бъде информирано писмено за необходимостта от ваксиниране. Съответните писма ще бъдат изпратени до мястото на пребиваване на лицата, регистрирани в Австрия. На 15 март започва контролът за спазване на закона. Полицията ще може да проверява за сертификати за ваксинация или медицинско освобождаване от ваксинация от жителите на улицата. Отказ за ваксинация или липса на сертификат за ваксинация ще се наказва с глоба от 600 евро. Максималният размер на глобата през годината може да бъде до 3600 евро. Не се предвижда арест за отказ от ваксинация.

Критика към мярката на правителството

Решението на австрийското правителство да въведе задължителна ваксинация срещу Covid-19 се оказа непопулярно в австрийското общество и предизвика безпрецедентни масови протести и критики.

Така специалисти от австрийския държавен портал за електронно медицинско досие ELGA заявиха, че технически въвеждането и контрола на задължителната ваксинация няма да бъде възможно до април. Един от най-авторитетните и влиятелни представители на водещата опозиционна Социалдемократическа партия на Австрия и ръководителят на област Бургенланд Ханс Петер Доскоцил призова за преразглеждане на правителствения законопроект заради разпространението на щама "Омикрон“.

Миналата седмица Австрийската агенция за печата (APA) разпространи и отворено писмо от 600 австрийски полицаи, адресирано до министъра на вътрешните работи Герхард Карнер, предупреждаващо за заплахата от разцепление на обществото и полицейския апарат поради плана на правителството на републиката да въвеждат задължителна ваксинация срещу коронавирус и призовават за прекратяване на принуждаването на населението да се ваксинира.

Превод и редакция: Юлиян Марков