Направление "Архитектура и градоустройство“ Ви кани на пресконференция, на която ще бъде представена разработка, възложена от НАГ, за актуализация на недвижимите културни ценности на част от територията на Столична община в следния териториален обхват: уличните ансамбли в участъка между бул. “Патриарх Евтимий“, ул.“Г.С.Раковски“ и ул. “Граф Игнатиев“ (улиците “Преспа“, "6-ти септември“, “Хан Аспарух“, “Неофит Рилски“ и “Струмица“). Това съобщиха от Столична община.



Предложенията, които ще бъдат представени от Главния архитект на Столична община арх. Здравко Здравков включват:

- предоставяне на статут на груповата недвижима културна ценност;

- актуализиране на статут на 9 /девет/ единични недвижими културни ценности;

- предоставяне на статут на 1 /една/ единична недвижима културна ценност, която притежава временен режим на опазване;

- прекратяване на временен режим на опазване за 2 /два/ елемента;

- определяне на елементи, които не притежават признаци на ЕНКЦ, но имат значение за съхраняване на автентични характеристики на груповия обект – 21 /двайсет и един/ елемента.

Изготвени са режими за опазване както на груповата недвижима културна ценност, така и за всички единични недвижими културни ценности.

Разработката е изпратена от НАГ в Националния институт за недвижимо културно наследство и очакваме издаване на заповед за приемането ѝ от Министъра от културата.

Очакваме Ви на 17-ти януари /вторник/ 2022 г. в 13.00 часа в сградата на Направление "Архитектура и градоустройство“, ул. “Сердика“ № 5.