Сръбският тенисист и първа ракета в мъжкия тенис в света Новак Джокович напусна Австралия, излитайки от Мелбърн с полет за Дубай. Това съобщи в неделя сръбското издание Kurir.

Съобщава се, че Джокович е напуснал Австралия с полет за Дубай в 22:30 часа местно време (13:30 часа българско време). "С 15-минутно закъснение самолетът излетя от летище Мелбърн за Дубай, което означава, че след 11 дни ад Джокович напусна Австралия“, пише вестникът. Отбелязва се, че противно на надеждите, деветкратният победител в турнира в Мелбърн няма да може да участва в него.

По-рано Федералният съд на Австралия призна за законосъобразно и обосновано решението на властите на страната да анулират визата на сърбина и да го депортират като "представляващ заплаха за обществения ред“.

Номер едно в мъжкия тенис Новак Джокович, който отлетя за Австралия за участие в Откритото първенство на страната, което е част от големия шлем, беше задържан на летището в Мелбърн на 5 януари поради факта, че не можеше да предостави на граничарите документи за медицинско освобождаване от ваксинация срещу коронавирус. След това визата на спортиста беше отменена, а самият той беше предупреден за необходимостта да напусне страната. Джокович обжалва пред федералния съд на Австралия, оспорвайки законността на решението на граничните служби, и спечели делото, но австралийските власти на 14 януари отново отмениха визата на тенисиста. Адвокатите, представляващи спортиста обжалваха, но загубиха делото.

Превод и редакция: Юлиян Марков