Книгата за Атанасовско езеро "Полет в солта" ще бъде представена на 18 януари в Регионална библиотека "Пейо Яворов". Това съобщи Радостина Ценова от БФ "Биоразнообразие", предаде репортер на Радио "Фокус" - Бургас.

"Няма друго такова природно място, което всяка година да празнува имен и рожден ден – само забележителното Атанасовско езеро край Бургас. И тази година няма да направи изключение. По случай празникът, ви каним на представянето на книгата "Полет в солта" - нарисувана, дизайнирана и издадена от младата художничка Биляна Дешева. През юли 2020 г. Биляна прекара един месец на "симБиотично“ рисувайки Атанасовско езеро и неговите пернати обитатели – пеликани, фламинго, лопатарки, чапли, рибарки, корморани и др. Красивите цветни пейзажи на лагуната, солничарските постройки, дигите и каналите са послужили за вдъхновение на художничката, която създаде 25 големи платна и десетки скици и графики. Последваха изложби в Бургас и София, за да могат повече хора да се насладят на нейното изкуство и да се запознаят с Атанасовско езеро. Биляна обаче не спря до тук, а реши да издаде специална книга, в която да събере картини, скици, графики и да разкаже за обитателите на езерото. Така се създава бутиковото издание "Полет в солта“. Средствата от продажбата на всяка книга Биляна дарява на БФБ за дейности в Атанасовско езеро", посочи Радостина Ценова.

На 18 януари 2022 г. от 18.00 часа в залата на Регионална библиотека "П. Яворов“ в Бургас младата авторка ще представи своята книга и ще разкаже за впечатленията си от живота в Бургас – градът на езерата и птиците. Ще бъде прожектиран и късометражния филм Landless на художник-сценографа Любика Георгиева - дебютната й изява като режисьор. През 2020 двете млади дами реализираха своя общ арт проект "Полет в солта", финансиран от Национален фонд Култура в партньорство с БФБ и БДЗП.

"Естествено като на празник ще има и подаръци за всички гости. Във фейсбук страницата на Българска фондация Биоразнообразие ще бъде излъчвано представянето на живо, за тези, които не са в Бургас или не могат да участват. В случай на забрана на публичните събития ще минем изцяло на онлайн събитие и срещата ни ще бъде виртуална, а подаръците ще почакат

Събитието се организира в рамките на LIFE проект "Лагуната на живота", който се изпълнява от БФБ, БДЗП, Черноморски солници АД и Заедно 2011. За повече подробности следете нашият фейсбук Лагуната на живота или сайта ни https://lagoon.biodiversity.bg/, както и събитието във Facebook", допълни експертът от БФ "Биоразнообразие".