Русия може неочаквано и асиметрично да отговори на Съединените щати на едни от най-строгите санкции срещу Москва, които се разработват в Конгреса на САЩ. Експертите очакват, че руският президент Владимир Путин ще засегне тази тема в обръщението си към Федералното събрание, пише “Московский Комсомолец“.

Според канала в "Телеграм“ "Незигар“, съдейки по исканите материали за подготовката на Обръщението, може да се предположи, че "ще бъдат изпратени сигнали до Съединените щати за неочакван асиметричен отговор на евентуални санкции“.

И така, сред възможните отговори е въвеждането на забрана за внос на домакински уреди от САЩ в Русия, включително кухненски уреди и хладилници. Така Русия ще изпревари намерението на САЩ да наложи подобни санкции. Обемите на тези доставки от САЩ за Русия са малки, така че икономическите щети ще бъдат незначителни, а политическият ефект ще бъде впечатляващ.

Освен това Русия може да наложи забрана за закупуване на превозни средства, машини и оборудване в Съединените щати. Обемът на такива транзакции е около 4 милиарда долара годишно (по данни от 2020 г.). Русия може лесно да намери аналози на тези продукти на световния пазар.

И накрая, Русия може да ограничи или напълно да забрани доставките на своите петролни продукти за Съединените щати. Това може да бъде болезнено за САЩ, отбелязва изданието. Сега Русия, според експерти, е на второ място по доставка на въглеводороди за САЩ и обемът на сделките е около 12 милиарда долара. В този случай някои петролни рафинерии в САЩ може да спрат, ще започнат кризисни явления във фермите, което ще започне да оказва натиск върху политиката.

Засега няма официално потвърждение на тази версия за отговора на Русия на възможни санкции на САЩ.

Превод и редакция: Юлиян Марков