Сръбският президент Александър Вучич подкрепи Новак Джокович след решението на австралийския съд, като нарече подобно отношение към спортиста "лов на вещици“ , цитира думите му сръбския вестник “Телеграф“

"Ако бяха казали веднага, че неваксинирани хора не могат да влязат в [Австралия], той нямаше да дойде. И така, той направи всичко, което беше докладвано, а след това започнаха събития в безпрецедентен мащаб, нещо като лов на вещици “, каза президентът.

В телефонен разговор с Джокович Вучич отбеляза, че австралийските власти са се унизили, като се подиграват със спортиста и тенисист, "който може да се върне с високо вдигната глава в страната си“.

"Тези, които искаха да демонстрират <…> някои принципи, показаха, че нямат принципи. Те се подиграваха с тенисиста в продължение на 10 дни, за да му предадат решението, което знаеха от първия ден “, възмути се президентът.

Вучич подчерта, че искат да използват примера на Джокович, за да покажат как "работи световният ред и какво могат да направят с всеки". Президентът отбеляза, че австралийският съд "излъга за броя на ваксинираните в Сърбия", подценявайки тази цифра. "В Сърбия броят на ваксинираните е по-висок, отколкото в много страни от ЕС, особено в съседните страни като България, Румъния, Словакия, дори Естония“, подчерта президентът.

Превод и редакция: Юлиян Марков