Нов изблик на насилие в Казахстан не трябва да се очаква. Това мнение изрази генералният секретар на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКБ) Станислав Зас в интервю, цитиран от "Российская газета“.

"Ситуацията се стабилизира. Буквално през последните дни там настъпи повратен момент и сега можем да кажем, че ситуацията в цялата страна е взета под контрол от държавните и правоохранителни органи“, отбеляза генералният секретар и допълни. че е твърде рано да се говори за нормализиране на ситуацията след извънредното положение, но страната постепенно се връща към нормалния живот.

Според Зас ново обостряне няма да се случи. "Не бих говорил за опасността от някакъв вид отмъщение или нов изблик на насилие. Почти съм сигурен, че това е невъзможно“, каза той.

Както отбеляза генералният секретар на ОДКБ, "появата на миротворци имаше отрезвяващ ефект“ върху радикалните елементи и по време на присъствието на контингента в Казахстан не беше регистриран нито един сблъсък с бойци в обекти, охранявани от силите на ОДКБ. Така поставената задача - да подпомогнем братския народ на Казахстан в осигуряването на безопасността на хората, в осигуряването на стабилността на страната - беше изпълнена.

Оценявайки резултатите от операцията, Зас подчерта, че не вижда необходимост от преструктуриране на дейността на организацията. "Тази система, тези механизми, които създадохме в ОДКБ, сега наистина работят – и то работят добре“, каза той.

Превод и редакция: Юлиян Марков