Руският външен министър Сергей Лавров изрази смущението на Москва от засиленото присъствие на САЩ в северното гръцко пристанище Александруполис (Дедеагач), пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

Лавров каза това на годишната си пресконференция в Москва.

Запитан за перспективата за прехвърляне на военно оборудване на НАТО през гръцкото пристанище, руският външен министър каза, че разбира, че Гърция е член на НАТО и Европейския съюз, "в същото време виждаме, че Гърция не желае да тръгне по пътя на допълнителните санкции срещу Русия. Гърция не е доволна от продължаващото развитие между Запада и Руската федерация.

"Вярваме, че нашите гръцки приятели, с тяхната мъдрост, ще вземат решение, което отразява техните убеждения“, добави той, като се позова на неотдавнашния телефонен разговор, който проведе с гръцкия си колега Никос Дендиас, който той определи като "много добър“.

Лавров каза, че е повдигнал въпроса за новите стъпки, предприети в гръцко-американските отношения за укрепване на статута на пристанището в Александруполис за целите на ВМС на САЩ, и че Москва е разбрала как САЩ ще използват пристанището.

Изказването му дойде дни след като говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че оръжейните системи са били прехвърлени в Украйна именно през пристанището в Александруполис

Лавров също така се позова на историческото измерение на гръцко-руските отношения и отбеляза "историческите корени с гръцкия народ, с Гърция като държава“.

"Спомняме си (Йоанис) Каподистриас, който стана първият губернатор на съвременна Гърция след мандата си в Русия, всъщност на фронта на външната дипломация“, каза Лавров, добавяйки, че сегашните двустранни отношения "наистина са богати във всички посоки, включително и в областта на сигурността“.

Превод и редакция: Юлиян Марков