Следващата седмица се очаква бъде представен за обществено обсъждане законопроектът за изменение на Закона за съдебната власт (ЗСВ), заяви министърът на правосъдието Надежда Йорданова пред bTV.

Промените в ЗСВ предвиждат закриването на специализирания съд и специализираната прокуратура, ще бъде променен начинът на работа на ВСС, ще бъдат отменени кариерните бонуси и други.

До дни се очаква да бъдат изчистени в коалиционен формат детайлите по отношение на реформирането на КПКОНПИ и разделянето й на две отделни комисии - за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконното имущество. Изчистват се последни детайли по въпроса за отнемането на незаконно придобитото имущество. “Там трябва да бъде постигнат много сложен баланс. Безспорно най-устойчивият начин за решаване на проблемите е ясно и много добро законодателство. Работим интензивно по няколко законопроекта", каза Йорданова в предаването “Тази неделя".

Тя заяви, че натоварването на на антикорупционната комисия с разследващи функции ще доведе до по-голяма ефективност на дейността й.

“България има добри примери за натоварване с разследващи функции, като например в НАП и митниците. Там се наблюдава добро развитие на разследванията в тази група престъпления. Корупцията е сложно престъпление и трябва да дадем инструмент за ефективно разследване. Затова антикорупционната комисия ще разполага с екипи от различни типове специалисти", добави тя.

Предстои групата за наблюдение на демокрацията към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред на Европейския парламент да проведе поредното изслушване на България. Този път България ще бъде представена на най-високо ниво и ще проведем откровен диалог с европейските депутати.

Голяма част от европейските институции многократно са констатирали проблемите с прокуратурата в България, включително неизпълнени решения именно, които осъждат България за липсата на механизъм за търсене на отговорност от главния прокурор.

В Министерството на правосъдието се работи по сигнали, в които има достатъчно аргументи да се иска отстраняването на главния прокурор Иван Гешев, заяви министърът на правосъдието Надежда Йорданова пред bTV.

По казусите все още се работи. Изчаква се и информацията от МВР, за да може всички данни да бъдат обединени в един документ и членовете на ВСС да разполагат с цялата картина при обсъждането на въпроса.

“Правим всичко възможно да работим в най-стегнати срокове. Има и искане за тълкувателно решение на Конституционния съд. Двете процедури трябва да бъдат съобразени във времето. На дневен ред обаче отново е въпросът, че трябва да има ясна и прозрачна процедура, която да установи има ли основания за отстраняване на главния прокурор", каза Йорданова в предаването “Тази неделя".

Министър Йорданова заяви, че призивът на управляващото мнозинство за оставка на Иван Гешев е инструмент, с който се показва къде стои отговорността по отношение на неизпълнените задължения на главния прокурор. “Това е нормален начин за водене на обществен дебат. Въпросът като управляващо мнозинство е да намерим законодателни решения, за да могат механизмите за търсене на отговорност да бъдат наистина ефективни", каза тя.

Надежда Йорданова определи избора на Галина Захарова като председател на ВКС като едно от най-добрите събития в правосъдната система от години.

“Този избор ми даде надежда, че магистратското съсловие е готово да съдейства да има по-добро усещане за справедливост в България. Беше избран магистрат с безспорни качества, с изключителен морал и почтеност", каза тя.

Тя заяви, че не може да се съпоставя изборът на Иван Гешев и Галина Захарова по оста липса на конкуренция. “Нека този формален критерий да не се използва като опит за поставяне на равенство, защото може да има и хипотезата за привидна конкуренция. Става въпрос за много различни биографии. Когато се разглеждаше кандидатурата на г-н Гешев за главен прокурор, неговата предистория вече беше повече от спорна", заяви тя.

“Преди да стане главен прокурор той постави под въпрос разделението на властите и нарече този принцип десен екстремизъм. По делото за КТБ прикри Делян Пеевски. Беше в спецпрокуратурата, когато се разрази “ЦУМ-гейт" и нищо не направи. Колко време трябваше да чакаме и на практика да нямаме ефективно разследване на пачките, банкнотите, изтеклите записи? Какво правим със санкционирания по “Магнитски" Илко Желязков?, коментира министър Йорданова.

Един от проблемите на обществото е липсата на усещане за правосъдие. Една от големите задачи е да обърнем тенденцията, да върнем вярата на хората, че правосъдие има, каза министър Йорданова.