Община Сливен смята, че спряното финансиране на ВиК за водопровода в кв. "Речица“ е стратегическа грешка. Отпускане на целеви кредит от ВиК-холдинга трябваше да бъде гласувано в началото на годината на извънредно заседание на Общото събрание на ВиК, съобщиха от пресцентъра на общината. Общинският съвет проведе извънредна сесия, за да подкрепи тази инициатива. Събранието се провали, защото ВиК-холдингът, който се явява мажоритарен собственик на ВиК- Сливен, не се регистрира.

От изявление на областния управител в медиите става ясно, че провалът е под негово давление, което определяме като стратегическа грешка. Липсата на средства води до забавяне на дейностите и задълбочаване на проблема с водопровода и канализацията в кв. "Речица“.

ВиК-Сливен и "Български ВиК холдинг“ са държавни дружества. Проектът за изграждане на канализация на кв. "Речица“ и частична подмяна на водопровода се извършва от ВиК- Сливен. След началото на строителството се оказа, че устойчивото решение е да бъде подменен целият водопровод, а не част от него. След разговори с държавното ВиК, Общината се ангажира да му съдейства за намиране на допълнително финансиране за подмяна на целия водопровод. На проведена среща в Общината, инициирана от кмета Стефан Радев, с всички депутати от Сливенския район през лятото на 2021 година, на която присъства и областният управител, бяха формулирани два варианта за действие :

1. ВиК-Сливен да получи целево финансиране от бюджета. Ако това е невъзможно:

2. ВиК-Сливен да получи кредит от държавния ВиК-холдинг.

"Провалянето на събранието и спирането на средствата е странно, защото забавя изпълнението на проекта и задълбочава проблемите, което не е в интерес на жителите на квартала“, каза заместник-кметът Камен Костов.

Той поясни, че Общината няма отношение към определяне на сумата, нужна за подмяната на водопровода и винаги е настоявала допълнителните средства за водопровода на квартал "Речица“ да бъдат предоставени на ВиК. Дружеството има изготвен технически проект и е логично изпълнителят на дейностите за канализацията и водопровода да е само един. По този начин няма да се наруши и срокът за изпълнение, което е важно за жителите на квартал "Речица“.