Няма да има шоково нарастване на сметките за тока, след като падне мораториумът. Това каза в интервю, излъчено в предаването "Тази събота и неделя" по bTV цитиран от dnews.bg, премиерът Кирил Петков.

Той посочи, че КЕВР като независим орган трябва да има една много важна функция - да бъде истински регулатор и да влиза в детайли откъде идва определено ценово предложение и какви са истинските разходи.

Петков коментира и темата за Република Северна Македония и отбеляза, че на КСНС е била потвърдена съществуващата позиция на България и тя се надгражда с общите групи. Той каза, че по време на посещението си в РСМ ще каже, че е време политиците да спрат с едностранчиви декларация и е време "да запретнем ръкави".

Попитан водил ли е разговори в представители на американското посолство за признаване на "македонско малцинство в България", премиерът отговори "никога". По тази тема има стопроцентова твърдост и разбиране, че тя даже не може да се дискутира, посочи Кирил Петков. Няма смисъл някакви групи политици сега да се упражняват напразно, заяви той и допълни, че по никакъв начин тази тема няма да бъде сложена за обсъждане.

На въпрос за КПКОНПИ министър-председателят каза, че следващата стъпка е парламентът да смени закона за КПКОНПИ, защото по-важно от конкретния човек, който я оглавява, е какъв е регламентът и как тази комисия трябва да действа, Това, което знам от ПГ, е че това е един от първите закони, които ще се дискутира в пленарна зала, мисля, че още в понеделник се свиква коалиционен съвет по тази тема, обясни Кирил Петков.

На въпрос за Сотир Цацаров той коментира, че явно ДАНС е преценила, че надеждността по Закона за класифицираната информация не е спазена. Искам да поздравя службите, защото това, което се демонстрира, е, че, когато ДАНС вижда някаква нередност, независимо кой е човекът, те действат според правилата, посочи Петков.