Едно от традиционните масови събития, посветено на 28 януари – Деня на Разград, се отлага, съобщиха от пресцентъра на Община Разград. Това решение бе взето след обсъждане на представители на институциите, ангажирани с организацията на 57-мото издание на Крос "Освобождение“. То бе ръководено от заместник-кмета на Община Разград Хабибе Расим, а в него участваха: началникът на отдел "Опазване на обществения ред“ в Община Разград Йордан Маринов, главен експерт "Спорт“ в Община Разград Валери Бойчев, директорът на ЦПЛР УСШ“Руси Бухтев“ Цветан Танев, председателят на СКЛА“Лудогорец“ Красен Цонев. От Регионалното управление на образованието бяха изпратили становище във връзка с организирането на кроса.

Организаторите излязоха с позиция, че във връзка с писмо от Регионалната здравна инспекция, в което се припомня т. 4 от Заповед РД-01-973/ 26.11.2021 г. на Министъра на здравеопазването: "Преустановява се провеждането на всички масови мероприятия, като музикални идруги фестивали, събори, фолклорни инициативи и други с такъв характер.“ и за да не се създава опасност от разпространение на COVID-19 следва крос "Освобождение“ да бъде отложен за след края на действи ето на министерската заповед, която е в сила до 31 март.

Ориентировъчната дата за провеждането на кроса е 4 май, като окончателната дата, както и подробности около организацията ще бъдат обявени своевременно, за да имат възможност да участват всички желаещи.

Припомняме, че тазгодишното издание на едно от най-старите лекоатлетически състезания в страната бе насрочено за 26 януари. Стартът му е винаги от площад "Възраждане“ до Мавзолея-костница на руските воини, дистанцията е различна за различните възрастови групи – от деца до ветерани. В предходни години освен от съседни и по-далечни населени места от България, в кроса са се включвали и любители на бягането от градове-побратими на Разград.