След дипломатически срещи в Женева и Брюксел, във Виена в четвтъртък приключи "интензивният дипломатически балет, целящ да намали риска от конфликт в Украйна“, пише Le Figaro. Там призоваха за спешно възстановяване на каналите за диалог.

Москва, от своя страна, заяви, че не вижда полза от провеждането на нови преговори със Запада през следващите дни, толкова дълбоки са различията между тях. Според руския външен министър Сергей Лавров западните представители са обещали дадат на Москва писмени отговори на исканията през следващата седмица.

"Ситуацията в региона е опасна“, каза генералният секретар на ОССЕ. "Трябва да намерим начин чрез дипломация да спрем ескалацията и да започнем да възстановяваме доверието, прозрачността и сътрудничеството“. Тя припомни, че ОССЕ е уникална платформа за това, защото обединява 57 държави. Тя е създадена по време на Студената война преговори между Изтока и Запада.

Авторът на статията отбелязва, че всъщност това е един от онези редки форуми, в които участват както Русия, така и САЩ. Полша председателства ОССЕ тази година и също така изрази загрижеността си по повод страните от Източна Европа. "Изглежда, че опасността от война в зоната на ОССЕ никога не е била толкова висока през последните 30 години“, каза полският външен министър Збигнев Рау. "Това е голямо предизвикателство за организация, чиято цел е точно да предотврати война в Европа“.

Генералният секретар на ООН също се изказа по този въпрос, като призова за диалог, за да се избегне всяка конфронтация, която би била катастрофа за Европа и света.

Западът обвинява Русия, че е съсредоточила войски близо до границата с Украйна. "Не можете да преговаряте под натиск“, каза ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел. "Трябва решително да отхвърлим изнудването и да гарантираме, че агресията и заплахите никога не дават плод“, каза представителят на САЩ в ОССЕ Майкъл Карпентър.

Русия от своя страна критикува факта, че Западът не дава подходящ отговор на нейните предложения. "Всичко се въртеше около техните опасения и така нареченото агресивно поведение на Русия“, каза с разочарование Александър Лукашевич, представител на Русия в ОССЕ.

"Никога не сме очаквали да постигнем някакво споразумение днес“, каза Карпентър. Според него това е само началото на дълъг процес на преговори, пише Le Figaro.

Превод и редакция: Иван Христов