Новото правителство на Република Северна Македония посочи изграждането на Коридор 8 от албанското адриатическо крайбрежие до България за своя основен приоритет до 2024 година, заяви председателят на СДСМ и бъдещ премиер на югозападната ни съседка Димитър Ковачевски по време на изказване в парламента, пише скопското издание "Независен“.

Той посочи, че продължават с изграждането на магистралата Кичево – Охрид и Скопие – Блаце и че се предвижда да започне цялостна модернизация на магистрала Тетово – Гостивар, както и още четири магистрални участъка.

"Предвидена е текуща реконструкция и изграждане на местни пътища с дължина над 1000 км в 36 общини“, подчерта Ковачевски.

В речта си той каза между другото, че новото правителство ще се съсредоточи върху икономиката, заплатите и пенсиите, подкрепата за фирмите, развитието на енергетиката и увеличаването на заетостта.

"Имаме рядка възможност и шанс в период от 2,5 години без изборни шокове, които най-често са исторически неоправдани за политиците и винаги оправдано травмиращи за гражданите, и да се посветим на истинските проблеми и живота на гражданите“, каза Ковачевски.

В края на обръщението си Ковачевски посочи, че не знае, не иска и няма да разделя хората, гражданите, министрите на "наши“ и "ваши“

Гражданите са уморени и им е писнало от разделения, караници и постоянно надхитряване. Писна им ежедневната политика и борбата с партийните обяви. Смятам само да правя разлика между способни и некомпетентни хора, честни и нечестни, трудолюбиви и нетрудолюбиви, отговорни и безотговорни. За първите винаги ще има място и ще имат подкрепа, за вторите няма да има място в правителството и институциите“, подчерта Ковачевски.

Превод и редакция: Иван Христов