ЕС може да вини само себе си за енергийната криза, заяви руският вицепремиер Александър Новак в събота, цитиран от европейската редакция на Politico.

Глобалната криза в доставките на газ изстреля сметките на потребителите до небесата в цяла Европа, подклаждайки инфлацията и обвиненията, последно от ръководителя на Международната енергийна агенция Фатих Бирол, че Москва изостря проблема, като задържа вноса.

Новак каза, че Русия е изпълнила дългосрочните си договори с ЕС. Той посочи, че кризата се дължи на "късогледата политика на Европейския съюз и Европейската комисия, която в продължение на много години умишлено се отдалечава от дългосрочните договори, насочи енергийния си сектор към намаляване на зависимостта чрез преминаване от дългосрочни договори към купуване на спотовите пазари“.

Около 40 процента от вноса на природен газ в Европа идва от Русия, но тази година потокът в блока намалява с около една четвърт.

Новак каза, че Русия има "огромни ресурси“ и може да увеличи доставките си за Европа. Но това ще изисква стабилни договори за насърчаване на инвестициите в производството. "Доставихме много повече на Германия, на Турция, на други държави, които избраха своите обеми“, каза той.

"Неправилното планиране, краткосрочната енергийна политика е главоболие за европейските политици, за което те се опитват да обвинят другите“, добави той.

Превод и редакция: Иван Христов