В събота руското министерство на отбраната съобщи, че първите два тежки военно-транспортни самолета Ан-124 "Руслан" на Въздушно-космическите сили (ВКС) на Русия са пристигнали от Казахстан на летище Чкаловски край Москва, превозвайки руски военнослужещи от Колективните мироопазващи сили на ОДКБ. Техните оръжия, военно оборудване и имущество също са били върнати с тях. "След кратко тържество личният състав ще замине към пункта на постоянна дислокация“, съобщиха от ведомството, цитирано от “Российская газета“.

По-рано от Руското Министерство на отбраната заявиха, че на 15 януари ще продължи прехвърлянето на техника и миротворци от Казахстан в Русия. В операцията участват десет самолета Ил-76 и три самолета Ан-124 от военнотранспортната авиация на ВКС на Русия. Те ще кацнат на летището в Иваново в Московска област.

От началото на изтеглянето на Колективните мироопазващи сили на ОДКБ руската военнотранспортна авиация вече достави военните контингенти на Армения, Беларус и Таджикистан от Казахстан до пунктовете им за постоянно дислоциране. Миротворците на Киргизстан се завърнаха у дома със собственото си оборудване.

Превод и редакция: Юлиян Марков