Около 27% повече хора загинаха в Европейския съюз от обикновено през ноември, най-голямото увеличение за една година, съобщава Reuters, позовавайки се на публикуваните в петък официални данни на ЕС.

Прекомерната смъртност - увеличаването на общия брой смъртни случаи от всякаква причина, в сравнение със същото време през предходните години - продължава да варира в различните държави-членки, съобщи статистическата служба на ЕС Евростат.

България и Румъния отбелязаха най-високите нива през ноември, последния месец, за който са налични данни за всичките 27 страни членки на ЕС, като свръхсмъртността е съответно 88% и 84%, докато Италия отбеляза 4% повече смъртни случаи.

Пандемията на коронавирус се влоши в Източна Европа от септември, като България регистрира рекорден брой ежедневни случаи през последните седмици, подхранвани от силно заразния вариант Омикрон.

Само около 30% от българите са напълно ваксинирани, най-ниският дял в ЕС, докато Румъния е втората най-малко ваксинирана държава в блока, като там 40% от населението е напълно ваксинирано.

Швеция, която избягваше строги карантини по време на здравната криза, беше единствената страна, обхваната от Евростат, която не отбеляза ръст смъртните случаи през ноември.

Най-високото ниво на свръх смъртни случаи в ЕС от началото на пандемията е през ноември 2020 г., когато цифрата е била 40%.

Докато големите скокове в свръхсмъртността до голяма степен съвпадат с огнища на COVID-19, Евростат не разбива числата според причината за смъртта, пола или възрастта.

Превод и редакция: Иван Христов