Съдът на Канарските острови се произнесе в полза на жена, която се противопостави на ваксинацията срещу коронавирус на непълнолетното си дете, пише El Confidencial.

Става дума за 15-годишен тийнейджър. Баща му подкрепя ваксинацията на сина си срещу Ковид, майка му е против ваксинацията. "Предвид настоящата научна неопределеност по отношение на ваксината срещу коронавирус и като се вземе предвид принципът на предпазливост, който трябва да ръководи всяко действие, особено по отношение на непълнолетно лице, трябва да припишем правомощията за вземане на решения на майката“, се казва в съдебната заповед.

В същото време, както уточнява вестник El Confidencial, самият тийнейджър открито заявява желанието си да бъде ваксиниран срещу covid.

От началото на пандемията при 47 милиона души в Испания са открити над 7,7 милиона случая на инфекция, повече от 90,5 хиляди пациенти са починали. В края на декември 2020 г. започна кампания за ваксинация в страната. В момента 90% от испанците на възраст над 12 години вече са напълно ваксинирани срещу коронавируса.

На фона на появата на варианта Омикрон на коронавируса скоростта на разпространение на инфекцията в Испания се е увеличила значително. През последните дни в страната беше регистриран антирекорд за ежедневното увеличение на заразените.

Превод и редакция: Иван Христов