Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров смята, че има основания да се предполага, че в близките месеци НАТО ще започне да увеличава силите си в близост до Русия под предлог за неминуема ескалация на ситуацията в Украйна, пише руското издание "Известия“.

"Имаме основание да смятаме, че тези гръмки изявления, които сега се чуват от Запада, че ако Русия не се подчини на исканията на Запада как да движи войските си на нейна територия, което е абсурдно само по себе си, то в следващия два-три месеца Западът ще увеличи активността на силите за бързо реагиране, силите за специални операции на НАТО около нашите граници“, каза той на пресконференция.

Според Лавров САЩ и техните съюзници възнамеряват да създадат военни опорни точки около Русия. Те се стремят да осигурят господство в Европа, убеден е министърът.

"Те искат да създадат опорни точки около Руската федерация, военни опори, искат постоянно да създават дразнители за нас, около нашите граници. Още веднъж ще насоча вниманието ви към това, с което започнах – прочетете Хартата за европейска сигурност, приета в Истанбул през 1999 г. Всичко, което сега декларира и прави Западът, е грубо нарушение на поетите тогава задължения“, заключи той.

Министърът посочи още, че в плановете на САЩ и НАТО има желание за "замотаване" на процеса по гаранциите за сигурността на Русия. Той подчерта, че ситуацията не се подобрява, конфликтният потенциал се натрупва. Според Лавров "такова негативно развитие на събитията“ решително се насърчава от Запада.

На 11 януари говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс каза, че за да деескалират ситуацията около Украйна, САЩ изискват от Русия да гарантира прозрачността на военните учения, провеждани на нейна територия. Според него деескалацията на ситуацията около Украйна би включвала връщането на руските военни в казармите.

Лавров нарече подобни искания абсолютно неприемливи.

На 14 януари генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че Алиансът няма да направи компромис с разширяването на организацията и разполагането на войски на изток. Той отбеляза, че всяка държава има право да избере свой собствен път и да вземе решение за желанието си да принадлежи към "военния съюз, който е НАТО“. В същото време генералният секретар изрази готовността на НАТО за взаимен контрол върху въоръженията с Русия, включително ядрените.

Преговорите за гаранции за сигурност се проведоха на три етапа. На 10 януари в Женева се проведе среща на руската и американската делегации. На 12 януари в Брюксел се проведе заседание на Съвета Русия-НАТО, а на 13 януари приключиха консултациите във Виенската площадка на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков изрази надежда за способността на НАТО да разбере опасността от задънена улица за диалога за гаранции за сигурност и да направи крачка към руските предложения. Той също така посочи, че въпросът за неразширяването на Алианса е ключов за националната сигурност на Руската федерация и решаването на тази тема не може да бъде отложено по-нататък.

Превод и редакция: Иван Христов