Всеки, който иска да придобие знание и компетенции в направление "Икономика“, "Администрация и управление“, УНСС е мястото, където могат да се придобият тези компетенции. Това каза заместник-ректорът по учебната дейност в университета проф. д-р Мирослава Раковска за предаването "Добър ден България“ на Радио "Фокус“.

Тя обясни, че за всяка учебна година правят магистърски прием през есента и през януари, като през януари обявяват 1/3 от специалностите, които има през есента, като дават възможност на кандидат-магистрите, ако са пропуснали есента, да започнат обучението си сега и единственото изискване е за среден успех от дипломата не по нисък от "Добър“.

"Има само някои специалности, в които се изисква бакалавърската степен на кандидата да бъде в същият профил като магистърската програма и това са предимно специалностите в областта на финансите“, уточни проф. Раковска.

"Ще ви дам пример в областта на финансите – финансовият мениджмънт и финансите –тъй-като там е 2-семестриална специалността, колегите от тези катедри имат изискване бакалавърската степен да бъде в областта на финансите, за да може за това кратко време, два семестъра, бъдещите магистри да натрупат допълнителни знания. Има и още няколко други специалности, които имат подобни изисквания, но преобладаващата част от специалностите са широко отворени за всички бакалаври. Повече информация могат да намерят кандидат-магистрите на нашия уеб сайт, където подробно сме представили абсолютно всички специалности, изисквания и документите, които трябва да се подават, както и сроковете за подаване на документи“, каза още заместник-ректорът на УНСС.

Тя припомни, че за поредна година УНСС е получил приза за най-престижно висше училище от страна на работодателите и преподавателите в направление "Икономика“.

"Така че всеки, който иска да придобие знание и компетенции в направление "Икономика“, "Администрация и управление“, това е мястото, където могат да се придобият тези компетенции. И основните ни предимства са, че изцяло обучението ни е практически ориентирано, ние не развиваме само теоретични знания и компетенции в областта на съответната специалност, но и практически умения, чрез включването на студентите в много казуси, където развиваме уменията им да вземат бързи решения, да работят в екип, да развиват комуникационните си умения. Много усилено работим за разширяване на възможностите на нашите студенти за международна мобилност не само по линия на Програма "Еразъм+“, където университетът ни има многобройни контакти с други чуждестранни университети най-вече в Европа, но също така и по линия на Европейската университетска мрежа ENGAGE.EU, където заедно с още 6 престижни европейски университета всъщност изграждаме Европейски университет и нашите студенти могат да извършват мобилност и там. Изключителното и важно предимство е високата степен на дигитализация. Ние сме единственият университет, който има електронна студентска книжка, а от тази година нашите магистри също имат електронна книжка и ще ползват повече от 21 електронни онлайн услуги, свързани с целия процес и администриране на обучението им“, обясни проф. Раковска.

Заместник-ректорът по учебната дейност в УНСС допълни, че програмата "Еразъм“ изисква владеене на език на ниво В2, но според нея това не е пречка за младите хора в България.

Димитър Димитров