Белият дом "направи крачка напред“ към германското правителство в спора за газопровода "Северен поток 2“. В четвъртък в Сената на САЩ демократите блокираха републикански законопроект за незабавни санкции срещу тръбопровода. Група демократи, водена от председателя на комисията по външни отношения на Сената Робърт Менендес, представи алтернативен, "много по-мек“ законопроект, който ще упълномощи Белия дом само да обмисли санкции по газопровода в случай на "руска инвазия в Украйна“, съобщава Süddeutsche Zeitung.

Администрацията на Джо Байдън се противопоставя на пускането на газопровода "Северен поток 2“ в Балтийско море. Вашингтон смята газопровода за "опасен геостратегически проект на Москва, който й дава възможност да доставя газ на Запад, заобикаляйки Украйна и по този начин получава средство за политически натиск върху Киев и Европа“. Но в същото време Байдън цени отношенията с Германия и не иска да ги увреди със санкции срещу немски компании, участващи в проекта, особено на фона на текущите преговори с Москва, предназначени да "предотвратят руска атака срещу Украйна“. Затова досега Байдън блокира санкциите.

Републиканците не искат да се съобразяват с чувствата на Берлин. Сенаторът републиканец от Тексас Тед Круз представи законопроект, задължаващ президента на САЩ да наложи санкции на всички компании, участващи в руско-германския проект, в рамките на 15 дни след приемането му. В четвъртък обаче Круз беше победен - инициативата на сенатора не успя да спечели необходимите 60 гласа за одобрение на документа.

Тъй като много сенатори от демократите изразиха загриженост относно "заплахите от Москва“ и "присъствието на руски войски близо до границата с Украйна“, Белият дом се опасява, че "тежкият законопроект“ на Круз може да получи необходимото мнозинство. Въпреки факта, че поддръжниците на Байдън активно лобираха срещу законопроекта, броят на потенциалните дисиденти в демократическата група остава доста висок. Одобряването на законопроекта на Круз не само би влошило сериозно отношенията на Вашингтон с новото германско правителство, но и би се превърнало в "досадно поражение“ за Байдън.

За да осигури алтернатива на потенциалните "отстъпници“ от линията на Байдън, сенатор Менендес, с подкрепата на Белия дом, изготви отделен законопроект. "Удачен ход“: само петима демократи подкрепиха законопроекта на Круз. Това не е достатъчно за приемането на документа, пише авторът на статията.

Законопроектът на Менендес предвижда, че в случай на "руска инвазия в Украйна“, администрацията е длъжна само да "обмисли“ всички необходими мерки, за да предотврати пускането на "Северен поток 2“. Документът предвижда санкции срещу Русия в случай на ескалация. Те засягат руското ръководство, включително президента Владимир Путин, и руския финансов сектор, пише Süddeutsche Zeitung.

Превод и редакция: Иван Христов