Руската страна, в случай на провокации от САЩ, може да извършва дейности по линия на Военноморските сили, каза заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков, цитиран от руския вестник “Взгляд“

Заместник-министърът в интервю за руския телевизионен канал RTVI, отговаряйки на въпроса дали се обмисля възможността за разполагане на руска военна инфраструктура във Венецуела или Куба, той каза, че не възнамерява да потвърждава или отхвърля нищо.

"В американската стилистика възможността за избор на външна и военна политика е крайъгълният камък за гарантиране на мощното влияние на тази страна в света. Зависи от действията на нашите американски колеги. Президентът на Русия (Владимир Путин) многократно се е изказвал, включително по тази тема, какви мерки биха могли да бъдат например по линията на руския флот, ако се върви изцяло в посока на провокиране на Русия и допълнително засилване на военния натиск от САЩ върху нас“, добави зам.-министърът.

Заместник-външният министър подчерта, че Москва не желае подобно развитие на събитията, поради което дипломатите на двете страни трябва да се споразумеят.

Рябков също така заяви, че Съединените щати и техните съюзници от НАТО в никакъв случай не са готови да изпълнят ключовите изисквания на Русия за сигурност.

Той отбеляза, че сега в Конгреса на САЩ цари "тотална антируска истерия“ и там не се подкрепят инициативи за установяване на отношения с Москва.

Превод и редакция: Юлиян Марков