Конкретните възможности за ограничаване разполагането на руски и натовски ракетни системи не трябва да се обсъждат открито, тъй като това ще намали пространството за преговори. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция в Брюксел, цитиран от TACC.

"НАТО е готова да обсъди ограниченията на ракетите с Русия, но конкретните прагове на ограниченията не трябва да се обсъждат публично, тъй като това ще намали възможностите за преговори“, каза той.

Столтенберг подчерта, че Алиансът е готов да обсъжда не само ограничения, но и пълен отказ от нестратегически ракети. В същото време той повтори позицията на НАТО, че Договорът за премахване на ракетите със среден и по-малък обсег (ДРСМО), който престана да съществува на 2 август 2019 г. след едностранното оттегляне на САЩ от него, е прекратен поради нарушенията му от страна на Русия.

В сряда, отговаряйки на въпрос на ТАСС след резултатите от първата от две години и половина среща на Съвета Русия-НАТО в Брюксел, генералният секретар каза, че НАТО е предложило на Москва да проведе поредица от консултации, за да обсъдят подробно проблемите и разногласията, включително договаряне на взаимни и проверими ограничения за ракетите в Европа.

Превод и редакция: Юлиян Марков