159 години от рождението на Алеко Константинов отбелязваме през 2022-а година. По този повод Община Свищов отново организира традиционните Алекови дни, посветени на Щастливеца, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Велико Търново. Заради пандемията този път програмата е редуцирана, но въпреки това ще продължи три дни. Тя започва днес с откриването на изложба на карикатури от фонда на галерията в крайдунавския град и на рисунки от Регионалния конкурс за детска рисунка "Алеко“. Експозицията ще бъде подредена в Художествена галерия "Николай Павлович“.

Днес - рождената дата на Щастливеца, ще бъдат отчетени резултатите и връчени наградите от трите конкурса, които се проведоха с помощта на Община Свищов - Международния конкурс за къс хумористичен разказ на името на "Алеко“, Регионалния ученически конкурс за есе "Алеко“ и Регионалния конкурс за детска рисунка "Алеко“. Това ще се случи от 15:00 часа в Зала №1 на Община Свищов. В 17.30 часа пък ще има Общоградско поклонение пред паметника на Алеко Константинов в Градската градина в Свищов.

На 14 януари от 17.00 часа в аулата на ПДТГ "Димитър Хадживасилев“ ще се проведе среща с ученици от паралелките по туризъм от школото на тема "Алеко и туристическото движение в България“. В нея ще участват и Ивелина Габровска, директор на ИМ – Свищов, Димитър Анев, председател на свищовския туристически клуб "Алеко“ и секретарят на туристическото дружество при Стопанска академия "Д. А. Ценов“ Николай Нейков.