Заместник-помощник държавния секретар на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар каза, че е разговарял с Франция, която пое шестмесечното председателство на Европейския съюз на 1 януари, за да е възможно най-скоро, Република Северна Македония да започне преговори за присъединяване към ЕС, цитира думите му скопският вестник “Слободен печат“.

"Вече разговаряхме с Франция. Дадохме да се разбере, че вярваме, че членството в ЕС е от съществено значение за всички нас в Западните Балкани. Вярваме, че те са част от Европа, вярваме, че като отговарят на условията, като затварят главите, те трябва да бъдат по-интегрирани в ЕС и смятаме, че това ще бъде добро решение за всички страни. "Всяка страна, която се присъедини към ЕС, стана по-демократична, по-просперираща и по-стабилна“, каза той.

Според него процесът на присъединяване на Северна Македония към ЕС трябва да бъде решен от Европа. "Въпреки това, добави той, ние силно подкрепяме кандидатурата на Северна Македония за ЕС, вярваме, че е направено много, тя вече е европейска държава, културно и исторически европейска държава. "Следователно искаме да видим процесът да започне възможно най-скоро“, каза Ескобар.

Той също така добави, че вярва, че ЕС не е разочаровал Северна Македония, тъй като продължава да помага.

"Вярвам, че ще постигнем подходящо споразумение в много кратък период от време. "Ще работим върху това“, увери той.

Ескобар смята, че шест месеца, както обяви българският премиер Кирил Петков за разрешаване на спора със Северна Македония, са достатъчни за решаване на проблемите, въпреки че подчерта, че сред европейските партньори има недоволство, че процесът не върви бързо.

Той каза също, че САЩ остават на позицията, че Северна Македония и Албания не трябва да бъдат разделени в процеса на присъединяване към ЕС.

"Няма промяна в позицията на САЩ. Вярваме, че и двете страни са свършили работата си, и двете страни се движат в правилната посока, и двете страни имат европейски фокус и ориентация и искаме да ги видим заедно. Искаме да ги видим да се движат заедно бързо“, каза Ескобар.

Превод и редакция: Юлиян Марков