Бъдещият премиер на Република Северна Македония Димитър Ковачевски коментира пред скопската телевизия "Телма“ изказването от сряда на бившия вицепремиер по европейските въпроси на югозападната ни съседка Никола Димитров, в което той заяви, че е освободен от поста заради твърдите си позиции спрямо България, а освен това подчерта, че няма доверие на Ковачевски и външния министър Буяр Османи. Новият министър-председател смята, че недоволството на Димитров идва от това, че не е част от новото правителство в Скопие.

"Моето впечатление е, че става дума за изразено лично недоволство заради прекратяването на неговото участие в правителството. Това, което казва, изобщо не е вярно. Имаме ясни държавни позиции по отношение на разговорите с България, имаме приета резолюция в Събранието, подкрепена от всички партии. Димитров лично бе част от изграждането на същите тези позиции. Македонският език и македонската идентичност не са били, не са и няма да бъдат тема на разговор. Дали господин Димитров е против тези изградани държавни позиции по отношение на разговорите с България и в коя част, трябва да каже самият той“, заяви Ковачевски.

Министърът на външните работи Буяр Османи каза, че неговите лични позиции и тези като министър, отговарят на държавните и призова колегите си да бъдат доблестни и да се придържат към коректно отношение един към друг.

"В крайна сметка моите лични позиции, като външен министър и като човек, напълно отговарят на държавните позиции, които като правителство ние активно представляваме... Призовавам публично всички колеги, настоящи и бивши, да покажат доблест и справедливо отношение... Ние запазваме нивото и увереността, които изграждахме в продължение на много години и осигуряваме европейското бъдеще на гражданите, които твърде дълго само им обещават“, заяви Буяр Османи.

Ако вицепремиерът Никола Димитров имаше проблеми при изпълнението на функциите си, трябваше да го каже по-рано, а не сега, когато вече не е част от новото правителство. От кабинета на премиера в оставка Зоран Заев казват, че македонските позиции, които са напълно в съответствие с португалското предложение, прието от словенското председателство и в съответствие с резолюцията, приета от Събранието, се изграждат чрез цялостен процес на консултации и работни срещи в което Димитров е имал активна и съществена роля.

"Никола Димитров се съгласи с македонските позиции в тези преговори. Всъщност той имаше сериозно участие в създаването на тези позиции, чрез процеса, воден от министъра на външните работи Буяр Османи. Ако Димитров е против някоя от позициите, които изградихме заедно, да каже защо честно пред хората и да обясни, иначе остава само впечатлението, че неучастието му в бъдещото управление е причината за подобни некоректни и спекулативни публични прояви, чиято цел е в бъдеще да се постави товар на недоверие в правителството“, се казва в съобщението от канцеларията на премиера в оставка Зоран Заев.

Вицепремиерът в оставка Люпчо Николовски не вярва, че изявлението на Димитров ще създаде проблеми преди правителствения вот.

ВМРО-ДПМНЕ изпрати съобщение до Димитров да не играе генерал след войната и че е "уж“ жертва на България. Опозиционната партия е убедена, че той е жертва на своята некомпетентност и на разпродажбата и игра с държавни интереси.

"Димитров е кариерист, който оплете и усложни отношенията с всички наши съседи и поляризира обществото. Грижата на кариериста Димитров за национални и държавни интереси е закъсняла, тъй като той беше първият, който ги продаде, когато СДСМ беше във възход и с твърда власт, и напълно игнорира предупрежденията на ВМРО-ДПМНЕ. Сега неговата загриженост освен, че е фалшива, е и лично мотивирана - затова е и закъсняла“, се отбелязва в съобщението на основната опозиционна партия.

Превод и редакция: Иван Христов