НАТО не смята разширяването си за агресия, тъй като то "разпространява демокрация“, каза Йенс Столтенберг, генерален секретар на организацията, след заседанието на Съвета НАТО-Русия. Той каза, че Алиансът е отказал да гарантира, че Украйна няма да се присъедини към НАТО, но е готов да обсъди с Русия взаимното ограничаване на ракетите в Европа и въпроса за ядрената политика. Именно гаранцията, че Украйна и Грузия няма да се присъединят към Алианса, беше едно от основните искания на Русия по въпроса за сигурността, пише руското издание "Коммерсанть“.

"Всички членове са съгласни с основния принцип: че всяка държава има право да избере своя собствен път... Съюзниците също са съгласни, че само Украйна и 30-те съюзници могат да решат кога Украйна ще бъде готова да стане член на НАТО, никой друг. Русия не може да наложи вето на присъединяването на Украйна към НАТО“, каза Йенс Столтенберг.

Генералният секретар отбеляза, че Алиансът призовава Москва да уважава суверенитета и териториалната цялост на всички съседи. НАТО, каза още той, в случай на ескалация в Украйна може да засили присъствието си на територията на източните съюзници.

Превод и редакция: Иван Христов