Русия изложи исканията си за гаранции за сигурност в Европа на 30-те съюзници от НАТО в сряда, но настоя, че това не са ултиматуми след интензивните разговори със Съединените щати в Женева, които не успяха да преодолеят задънената улица, съобщава Reuters.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг прие заместник-министъра на външните работи на Русия Александър Грушко в съюзническия щаб, за да се опита да намали най-високото напрежение между Изтока и Запада след Студената война заради струпването на руски войски в близост до границата с Украйна.

Москва отхвърли опасенията, изразени от Съединените щати, че може да планира нахлуване в съседа си, а говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че ученията с жива стрелба по границата с Украйна във вторник не са свързани с преговорите с НАТО.

"Ние не преговаряме от позиция на сила; тук няма и не може да има място за ултиматуми“, каза той в Москва, докато преговорите започваха в Брюксел.

Но той каза, че паневропейската сигурност е в критична точка и Западът трябва да отговори на притесненията на Русия относно дейностите на НАТО в бившите комунистически страни, които смята за свой заден двор.

Съюзниците от НАТО твърдят, че преговорите, най-сериозният опит на Алианса да превърне потенциалния конфликт за Украйна в политически процес, се провеждат заради руската агресия, а не обратното.

"Нека бъдем ясни: руските действия ускориха тази криза. Ние сме ангажирани да използваме дипломация, за да деескалираме ситуацията“, каза пред репортери във вторник вечерта пратеникът на САЩ в НАТО Джулиан Смит.

"Искаме да видим... Русия да изтегля назад силите си“, каза тя за 100 000 войници, разположени близо до Украйна.

Дипломати от НАТО казват, че западният алианс би счел за успех, ако Русия се съгласи да проведе допълнителни преговори. Съюзниците са готови да преговарят с Москва за увеличаване на откритостта около военните учения и за избягване на случайни сблъсъци, които могат да предизвикат конфликт, както и контрол върху въоръженията по отношение на ракетите в Европа.

Но съюзниците от НАТО твърдят, че много от исканията на Русия, изложени в два проекта на договора през декември, са неприемливи, включително призивите за намаляване на дейностите на Алианса до нивата от 90-те години на миналия век и обещания да не приемат нови членове.

Във вторник Русия прозвуча мрачно относно перспективите за повече преговори със Съединените щати.

Грушко, бивш посланик на Русия в НАТО, каза, че Русия иска да избегне конфронтация. Неговият пряк колега, заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, който проведе разговорите със Съединените щати в Женева, но не беше в Брюксел в сряда, каза, че Украйна никога не трябва да бъде допускана да се присъедини към НАТО.

НАТО няма непосредствени планове да приеме Украйна, но казва, че Русия не може да диктува отношенията му с други суверенни държави.

Разговорите ще продължат в четвъртък във Виена в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), по-широк орган, в който са представени Русия, Съединените щати и европейците.

"Нашата основна цел по принцип е да установим диалог. Мисля, че си струва да се отбележи отделно, че тази седмица няма преговори като такива“, каза посланикът на САЩ в ОССЕ Майкъл Карпентър според стенограма на интервюто му с руската телевизия "Дожд“, публикувано в сряда.

Превод и редакция: Иван Христов