Вариантът на COVID-19 Омикрон е на път да зарази повече от половината европейци, но все още не трябва да се разглежда като грипоподобно ендемично заболяване, съобщи Световната здравна организация (СЗО), цитирана от Reuters.

В Европа са регистрирани повече от 7 милиона новосъобщени случаи през първата седмица на 2022 г., което е повече от двойно увеличение за период от две седмици, заяви директорът на СЗО за Европа Ханс Клуге на брифинг.

"При тази скорост Институтът за здравни показатели и оценка прогнозира, че повече от 50% от населението в региона ще бъде заразено с Омикрон през следващите 6-8 седмици“, каза Клуге, позовавайки се на изследователски център в Университета на Вашингтон.

Петдесет от 53 страни в Европа и Централна Азия са регистрирали случаи на по-инфекциозния вариант, каза Клуге. Появяват се обаче доказателства, че Омикрон засяга горните дихателни пътища повече, отколкото белите дробове, причинявайки по-леки симптоми от предишните варианти.

Но СЗО предупреди, че все още са необходими повече проучвания, за да се докаже това.

В понеделник министър-председателят на Испания Педро Санчес каза, че може би е време да се промени начина, по който се оценява еволюцията на COVID-19 и да се използва вместо това метод, подобен на грипа, тъй като неговата смъртност е намаляла.

Това би означавало третиране на вируса като ендемично заболяване, а не като пандемия, без да се записва всеки случай и без да се тестват всички хора със симптоми.

Но това е "далеч“, каза на брифинга старшият служител на СЗО по спешни случаи за Европа Катрин Смолууд, добавяйки, че ендемичността изисква стабилно и предвидимо предаване.

"Все още имаме огромно количество несигурност и вирус, който се развива доста бързо, налагайки нови предизвикателства. Със сигурност не сме в момента, в който можем да го наречем ендемичен“, категорична е Смолууд.

"Може да стане ендемичен с времето, но закрепването на това до 2022 г. е малко трудно на този етап.

Превод и редакция: Иван Христов